Skocz do zawartości

Proszę o porady w sprawie hydroponiki - akwarium 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zaburzysz rytm dnia i nocy i w efekcie zaszkodzisz roślinie....

co zresztą i tak nie ma znaczenia z punktu widzenia pochłaniania związków :)

aż muszę spróbować tego co piszesz - zacznę oświetlać rośllinę non stop 24h na dobę - zobaczę czy cokolwiek jej zaszkodzi.

Pamiętam kwiaty u mamy w sklepie - miała wielkie fikusy i jeszcze jakieś inne kwiotki, w związku z tym, że w sklepie jarzeniówka świeciła się jako oświetlenie sklepu non stop to i oświetlała te kwiatki także - nie wyglądały jak by były wysuszone, zamęczone czy coś - a rosły w sklepie ponad 10 lat.

Sorki ale nie myśle, aby roślina potrzebowała ciemności do odpoczynku, aby potem móc "pracować" i przerabiać związki azotowe.

Opublikowano
aż muszę spróbować tego co piszesz - zacznę oświetlać rośllinę non stop 24h na dobę - zobaczę czy cokolwiek jej zaszkodzi.

koniecznie Yaro, koniecznie, ale jeżeli chcesz już podejść do tematu należycie, to nie byle światłem, tylko np czymś pokroju lampy sodowej 70W - a nie podświetlisz nic nie wartą świetlóweczką i za rok powiesz: "no ale przecież rosną to o co chodzi" ;)

Pamiętam kwiaty u mamy w sklepie - miała wielkie fikusy i jeszcze jakieś inne kwiotki, w związku z tym, że w sklepie jarzeniówka świeciła się jako oświetlenie sklepu non stop to i oświetlała te kwiatki także - nie wyglądały jak by były wysuszone, zamęczone czy coś - a rosły w sklepie ponad 10 lat.

to że tam rosły to nie znaczy że były zdrowe - wiele osób ma roośliny których nie przesadza po 10 lat, podlewają je kranówą, nie przeprowadzają procesu zimowania i jakoś to tam leci... tak samo jak wielu akwarystów trzyma 50 pysków w 200l akwarium

Sorki ale nie myśle, aby roślina potrzebowała ciemności do odpoczynku, aby potem móc "pracować" i przerabiać związki azotowe.

poczytaj:

http://www.forum.biolog.pl/jak-rosliny-rozpoznaja-kiedy-jest-dzien-i-noc-vt36578.htm

http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html

z drugiej strony Yaro teraz nie doświetlasz i jakie masz parametry wody? to po co robić roślinom to czego nie zrobiłbyś rybom? ;)

Opublikowano

Moja hydroponika http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/diy-zrob-to-sam/287-filtr-hydroponiczny-domowym-sposobem

W chwili gdy dojrzała, zżerała no3 do tego poziomu, że po 3 tyg. bez podmian no3=10 przy przerybionym akwa. Dodatkowo cała biologia opierała się tylko na keramzycie.

Nie chcę tu negować słów Makoka, ale miałem najtańszy keramzyt ze składu ogrodowego, bambusy z uprawy ziemnej, trzykrotkę z ogrodu..... I hulało...

Opublikowano

keramzyt miałeś taki jak ja ;)

nie negujesz ;) ot choćby donica nie zalana w całości co widać po wysokości odpływu, niedoświetlane sztucznie i bardzo łatwa w uprawie roslina ;)

Opublikowano

Slawek właśnie podobnie będzie wyglądała moja hydroponika. Mam już skrzynkę i wszystkie niezbędne elementy. Pozostaje to poskładać w jedną całość. Zasilanie będzie szło przez filtr zewnętrzny (Eheim 2026) dalej trójnik z regulacją przepływu. Do doniczki woda dopływać będzie poprzez deszczownicę a odpływać, odpływem od brodzika. W doniczce keramzyt - taki zwykły z castoramy. O roślinach się pomyśli jak już będzie wszytko działało.

Zastanawiam się jeszcze na nad montażem filtra narurowego na wlocie do mojego filtra. Pytanie czy jest sens aż tyle rzeczy na jednym filtrze zakładać (wylot trójnik i hydroponika, a na wlocie narurowiec) :)

Dzięki za wszelkie sugestie i pomocną dyskusję :)

Opublikowano

Makok - to że można się wysilać nad hodowlą kwiatków to wiem - ja mam akwarium a hydroponika ma nam pomóc ze związkami azotowymi.

Opublikowano

ja wiem czy wysilać?

tak jak mówiłem - to są sugestie dot. trzymania zdrowych ładnych roślin dowolnego gatunkku, przy spełnieniu dodatkowego warunku jakim jest redukcja azotu w akwa....

nie mówiłem że to jedyna słuszna droga, bo można zasadzić rośliny wytrzymałe i też spełnić warunek, a czy ktoś to zastosuje czy nie, to już nie ma znaczenia ;)

dzielę się tym co wiem.

powodzenia

Opublikowano

Nie piszę, że nie masz racji - piszę tylko że nie trzeba się podniecać nad roślinami aby zżarły one związki azotowe w akwarium.

Twoje postępowanie porównał bym nie tak jak ty do 100 pysiów w 240 litrach bo pomimo tego co mam - moim rybom nie jest aż tak żle, ale przyrównał bym do tego, jak ktoś do akwarium 240 l robi 300 litrowego sumpa - można - pewnie ze można - będzie to nawet z korzyścią dla ryb, ale czy potrzebne?

Tworzenie super zaawansowanej hydroponiki dla naszych potrzeb właśnie uważam za przerost formy nad treścią i uważam, że ważne jest aby hydroponika działała a nie była wypasiona jak Mercedes.

--

oczywiście jak komuś zależy aby głównym punktem w salonie była hydroponika a akwarium tylko urządzeniem do nawożenia roślin to się z tobą w 100% zgadzam, że biotop malawi nie jest najlepszym do tego środkiem.