Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam standardowe 375L i zamierzam je powiększyć do 550L poprzez zmianę płyty dolnej i 2-ch bocznych.

Pytanie, czy mogę zastosować oryginalne wzmocnienia wzdłużne które w 375L były krótsze z każdej strony o około 15cm, czy lepiej zastosować pełne na całej długości czy w tym przypadku będą potrzebne wzmocnienia poprzeczne?

Opublikowano

długości na pewno nie - pisał że boczne i dół wymienia - więc pewnie zwiększa objętość poprzez większą głębie.

Opublikowano

Planuję powiększyć głębie tak na 75cm z wykorzystaniem dolnej płyty będę musiał zamówić tylko 3 płyty 75x50

wzmocnienia poprzeczne dają nieciekawy efekt przy stosowaniu oświetlenia hqi

szyby mam z 10mm, myślę że z odpowiednimi podłużnymi wzmocnieniami będzie się dało obejść bez poprzecznych, podobne rozwiązanie z tego co pamiętam miał Makok

Opublikowano

w istocie ma nadal :D

przy 10mm szybie i 150cm nie musisz dać poprzecznych - chłopaki trochę spanikowali :lol:

wzdłużne dałbym długie - możesz je wyciąć z obecnego dna (daj do wycięcia szklarzowi, bo takie paski wycina się ekstremalnie ciężko z tak grubego szkła) - ale nie jest to mus...

50cm wysokość to nie takie znowu straszna wysokość - mi na szybie 180x55h z 8cm wzmocnieniem wzdłużnym na całej długości szyba wygina się tylko 3mm

moje filmiki z klejenia pewnie widziałeś... uwagi osób z mojego wątku przeczytaj i powodzenia - sklejenie tego nie jest wcale takie trudne ;)

Opublikowano

Ok, więc rezygnuję z poprzecznych wzmocnień.

Mam jeszcze pytanie odnośnie dolnej płyty docelowo będzie składała się z 3 kawałków, czy wystarczy płyty skleić do siebie krawędziami czy w miejscu łączenia wkleja się jakiś pas wzmacniający?

Opublikowano

Można wkleić, ale nie jest to konieczne.

Ja wkleiłem bo dałem się zastraszyć w moim wątku ;)

A po czasie stwierdzam że bez sensu strata czasu.

--

Mastif, teraz pisze z telefonu, ale w domu policzę, bo coś mi się wydaje że wystarczy że dokupisz tylko dwie boczne

szyby i wzmocnienia. A nie trzy jak napisałeś. Jestem prawie pewien.

Opublikowano

Masz rację z tym że wtedy dno było by klejone z 4 kawałków np: 75x50 - 2szt

i dodatkowo 50x50 + 50x25 - jak będzie wtedy z wytrzymałością takiego dna?