Skocz do zawartości

Odpad z filtra RO do malawi zamiast ścieków?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

zamontowałem RO, żeby robić wodę do krewetkarium i zastanawiam się, czy wody, która jest odpadem po filtracji 3 stopniowej nie lać do malawi. W końcu to kranówa przefiltrowana przez pierwsze 2 stopnie (filtr sedymentacyjny i węglowy) i nieprzeciśnięta przez membranę, czyli w sumie i tak czystsza niż w kranie. Co o tym sądzicie?

Co tydzień podmieniam ok 6-7 wiader, do krewetek będę robił 10l. w tygodniu, więc będzie z tego ze 4 wiadra odpadów...

Opublikowano

to jest odpad z membrany RO i lanie tego do malawi zależy od parametrów kranówy, bo z RO wychodzi czysta woda w ilości ~30% tego co wleci o parametrach ph7 kh0-1 gh0-1, a reszta to 60% bardzo zagęszczonej "płynnej skały", która może dalece odbiegać od tego co chcesz mieć finalnie w baniaku ;)

Opublikowano

nie mierzyłem bezpośrednio z kranika nigdy - mierzyłem wodę w zbiorniku po RO, więc zakładam, że doszło napowietrzanie... u Ciebie (jak i u mnie bezpośrednio po zlaniu) może mieć mniej z racji mocnego odpowietrzenia, bo przy zerowych twardościach jest podatna na zakwaszenie dwutlenkiem...

normalnie jednak woda taka jest bliska neutralnej czyli właśne ph7 ;)

inaczej paletkowcy nie musieliby zalewać jej dodatkowo kwasem ;)

mierzenie ofc sera/jbl krople

Opublikowano

Z kranika ma dość niską temperaturę, co przy niektórych testach powoduje zakłamanie wyniku. U siebie mierzę pH metrami/controlerami z kompensacja temperatury, co jest bardziej miarodajne;)

Opublikowano
To jest woda tylko po przejściu przez filtr sedymentacyjny i węgiel, czy odpad z ogranicznika ścieku?

No to jest dobre pytanie. Jak to woda po przejściu przez pierwsze dwa stopnie to luz, a jak to plus to co nie przeszło przez membranę to może być za "gęste" tak jak koledzy słusznie zauważyli i bez pomiarów się nie obejdzie.