Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odświeżę temat. Planuję kupić pokrywę zoolight 120x50 lecz nie mam pewności czy do akwarium firmy diversa będzie pasować?

Czy jest ktoś na forum, kto ma akwarium firmy diversa połączone z pokrywą zoolight?

Opublikowano

Są tacy co wolą sami zrobić pokrywę i tacy jak ja, którzy wolą kupić na gotowe. Jedyne czego chciałabym się dowiedzieć, to czy pokrywa zoologht będzie pasować do akwarium diversa. Stąd moje pytanie, czy ktoś z forumowiczów ma takie połączenie??

Opublikowano

Będzie pasować. Pokrywa ma zawsze troszkę większe wymiary niż akwarium, by bez problemów można był ją zamontować . Pamietaj tylko (jesli pokrywa nie ma w standarcie) o przyklejeniu uszczeki do okien na łączeniu pokrywy z akwarium. Ochroni Cię to przed skraplaniem (spływaniem) wody po ściankach zbiornika.

Opublikowano

Pewnie, że będzie pasować!!! Z tą uszczelką co kolega poniżej napisał to szczerze nie wiem o co chodzi, ja lekko poluzowłem (za namowązą przyjaźnionej mordki z forum) śrubki w czterech kontownikach łączących boczne ściany pokrywy, zapodałem silikonu i nic się nie skrapla. Zreszta jak Ci sie będzie skraplać to wrócimy do temat Osobiście jestem, mocno zadowolony z pokrywy alu zoolight, super wykonanie, nie szpeci akwa (pokoju). Wydatek spory bo to alu. Mi np. nie chciałoby się "pie..." z samoróbkami. Jeżdzenia, mierzenia, cudowania, zabawy etc a efekt średnio gwarantowany. GL:D

Opublikowano

Pewnie macie rację i aluminiowa pokrywa będzie pasować do akwarium diversy, ale wolałm się upewnić bo to spory wydatek. Jeżeli okazałoby się, że pokrywa gdzieś przecieka to skorzystam z waszych rad. Dzięki za pomoc astek i karadeniz.

Opublikowano

Też mam taką pokrywę. Jestem z niej zadowolony, chociaż nie jest pozbawiona wad, które łatwo możma własnoręcznie naprawić:

• Jak wspomniał karadeniz koniecznie trzeba uszczelnić narożniki silikonem (po odkręceniu śrub), bo nagromadzona woda w rowkach pokrywy po kilku dniach zaczyna sobie tam kapać.

• Otwieranie pokrywy podowuje, że skroplona woda w dużych ilościach zaczyna spływać do samego końca i trochę jej się wychlapuje przez 2 tylne otwory (powoduje też większe kapanie z narożników o ile nie są uszczelnione). W efekcie trochę wody zawsze lądowało na podłodze za akwarium. Rozwiązałem to przyklejając uszczelkę na całej długości pokrywy około 5 cm od jej tylnej krawędzi. Dzięki temu podczas otwierania pokyrywy spływająca woda zatrzymuje sie na tej uszczelce i skapuje do akwarium.

• Uszczelka na łączeniu szyby i pokrywy chyba nie jest konieczna. Prawdziwy problem skraplania był w nieszczelnych narożnikach.

Dziwie się tylko, że zoolight nie potrafi naprawić takich prostych wad. Wiele osób opisywało problem z kapiącą wodą w narożnikach.