Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to co z tym zrobić ... i gdzie popełniłem błąd ...
Przyczyn może być kilka: przekarmianie, zbyt mała cyrkulacja, zalegające resztki pokarmu, detrytusu, roślin na dnie, zbyt rzadkie podmiany wody, zbyt wysoki poziom fosforanów.

Co zrobić:sukcesywnie usuwać mechanicznie przy każdej podmianie, nie przekarmiać, zwiększyć cyrkulację, zastosować adsorber fosforanów, dbać o higienę w zbiorniku, można zaciemnić lub ograniczyć oświetlenie w zbiorniku i....uzbroić się w cierpliwość.

Opublikowano

dzięki za podpowiedzi ...

być może faktycznie trochę się nazbierało odchodów - ale to dopiero od 2 dni, zauważyłem, że ryby zżerają coś z kamieni, roślin, dna - może te sinice im smakują?

dziś od razu zrobiłem odkurzanie w akwarium - powtórka będzie za 2 dni, oczywiście 20% podmiana wody i zrobię przestawienie wylotu filtra nie na powierzchnię tylko na toń ... dodatkowo okleję boki akwarium, bo mi dzienne światło dochodzi z jednej strony (przynajmniej na dzień żeby chroniło)

i czekamy ...

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

osz.. pół roku minęło ... Wasze rady i podpowiedzi na forum są bardzo pomocne

moje rybki żyją zdrowo, sinice jak są tak są (pomimo tego że zaciemniałem akwarium, to potem znowu się pojawiły) i jak na razie wybarwiła się tylko jedna sztuka reszta jest zółta jak cytryna (czyli z 6 - 5 to chyba samice)

od lipca rybki podeszły dwukrotnie do tarła i oba okazały się skuteczne - jeden "poród" odłowiony do innego zbiornika - 7 sztuk, drugi poród - 7 sztuk pływa dalej w zbiorniku i walczy dość skutecznie o przetrwanie (demontaż wyposażenia do ponownego odłowu jest dość kłopotliwy)

tak więc - zobaczy czy maluszki zostaną zjedzone czy nie - wydaje się że nei, bo mają sporo kryjówek