Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem.

3 tygodnie temu wpusciłem do akwa red blu 1+3 (2,5 cm). Troszke sie chowały przez kilka dni ale po tygodniu pływaly po całym akwa. Tylko ze plywaly 1+2. Myslałem ze jedna padła ale nie, po tygodni zaswiecilem laterka z boku akwa za tło wew. i jest mała chuda przestraszona rybcia. I problem nie wiem jak ja wylowic. Tło jest zastawone skałkami i nie chcem wszystkiego przewalac do gory nogami. Mam dojscie z gory z jednej strony takie 10 na 5 cm. Prubowałe zwabic ja jedzeniem czajac sie z siatka ale bestia cwana jest :D . Myslalem o lekkim odchyleniu tla ale to bez sensu bo mi tam inne rybki wpłyna. To tło jest takie kupowane w sklepie. Akwa 240 l.

Moze macie jakis pomysl albo sami takie cos przerabialiscie.

DZIEKI za pomoc

Opublikowano

To co napiszę może wyglądać na drastyczną metodę :wink: ale na samą wielkość rybki możesz ją za pomocą węża o grubszym przekroju zwyczajnie odessać do wiaderka z wodą nie powinno się nic jej stać. Mnie wielokrotnie zdarzyło się przypadkiem operując odmulaczem w pobliżu kamieni, zakamarków wciągnąć maluchy nie czyniąc im żadnej krzywdy.

Opublikowano

hehe tez mialem (i w sumie mam znow) ten sam problem tyle ze mialem za tlem okolo 6 ryb (krotko mowiac zostawilem je za tlem na jakis miesiac myslac ze jak wplynely tak i wyplyna ale to nie poskutkowalo bo zadna nie wyplynela ;(, pozniej probowalem akcji z wezem- nalykalem sie tylko wody z baniaka, moim ostatnim pomyslem ale jak stwierdzilem zbyt drastycznym bylo zlapanie ich na haczyk wedkarski- z tego zrezygnowalem i w koncu odsunalem wszystkie kamienie i odchylilem tlo)

pozdr

Opublikowano

r2d2 jak Ci takie chore pomysły chodzą po głowie to może wybierzemy sie gdzieś na rybki.

U mnie tło jest zrobione z łupka serycytowego poprzyklejanego na spienione PCV Ceresitem CR65. Całośc przyłapałem do szyby cienkimi paskami silikonu. Przy takim rozwiązaniu nie mam problemu z wpływaniem pysi za tło, przez co nie chodzą mi pomysły z moczeniem kija we własnym akwa :wink:

Opublikowano

kamillo no wlasnie czesto chodze na ryby i pewno stad ten pomysl sie pojawil (ale jak napisalem to bylaby juz przesada wiec zrezygnowalem i wolalem rozebrac caly wystroj i "uwolnic pyski")

pozdr

Opublikowano

O tak jak ja to dobrze znam, ooj za dobrze...

Mimo ,ze po bokach nie ma szpar, dol stoi mocno na piachu, to srednio 2 razy w meisiacu, unosze tlo do gory:P

Patent, odstaw kamienie, podnies leciutko tlo z jednej strony, a za tlem ruszaj np siatka, mala w poplochu znajdzie szczeline, inne tez tam nie wplynal tylko dobrze operuj siatka:P

Pozdr

Opublikowano

A u mnie widzę często "coś" za tłem. Tło stoi na piachu i co jakiś czas ryby się podkopują. Na początku panikowałem, brałem siatkę i wyciągałem zza tła. Myślałem nawet o przemeblowaniu (styropian również pod tłem rozwiązałby problem) Po którymś razie pomyślałem: "jak wpłynęłaś to też wypłyniesz". I tak juz zostało. Za tło wpływają maluchy, które tam znajdują schronienie. Raz wpłynęła tam wystraszona młoda mama. Więc generalnie poleciłbym zostawienie ryb w spokoju. IMHO oczywiście.

Opublikowano

U siebie musiałem dorobić specjalne "wyjście-wejście awaryjne" :) w górnym rogu tła. Po prostu wyciąłem kwadrat 5x5 cm pod lustrem wody schowany za filtrem wewnętrznym aby go nie było za bardzo widać. Teraz ryby same się przechadzają tam i z powrotem....

Opublikowano
U siebie musiałem dorobić specjalne "wyjście-wejście awaryjne" :) w górnym rogu tła. Po prostu wyciąłem kwadrat 5x5 cm ...

nie wiem czy to do konca dobry pomysl, moim zdaniem jednak mimo wszystko lepiej jest zapobiegac wplywaniom ryb za tlo. nie raz juz widzialem u sibie zakleszczona rybe miedzy tlem a szyba. co by bylo gdyby stalo sie to np podczas dwutygodniowego urlopu?

pzdr

jas

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.