Skocz do zawartości

Parametry prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bambus I kokos sa malo spotykane w akwa z tym biotopem wszystko zalezy od tego lie masz litrow ja u siebie w 240l mam malej wielkosci korzen I nie wplywa on na PH ani troche wiec wydaje mi sie ze przy podobnym zbiorniku nie bedzie problemu z kokosem lub bambusem

Opublikowano

mój baniak ma 540 litrów i 150kg dolomitu który trzyma wysokie ph, myślałem nad jednym kokosem lub jednym bambusem, oczywiście oba wygotowane w solance

Opublikowano

Mysle ze mozesz dawac bez problemu !

Tak na marginesie to bylem ostatnio u hodowcy ktory mial kokosowe polowki w akwa a w nim sporo demasoni wiec chyba wielkiego wplywu to nie mialo na wode tymbardziej ze masz taki litraz

Opublikowano
Mysle ze mozesz dawac bez problemu !

Tak na marginesie to bylem ostatnio u hodowcy ktory mial kokosowe polowki w akwa a w nim sporo demasoni wiec chyba wielkiego wplywu to nie mialo na wode tymbardziej ze masz taki litraz

to może u tego samego hodowcy byliśmy, w choszcznie? Co do samych glonojadów to mają sie dobrze z pysiami, jak były małe to były szczypane i płetwy miały obgryzione, ale szybko urosły (te same warunki żywieniowe..... robią u mnie za sprzątaczy) i teraz czują się świetnie, przynajmniej tak wyglądają. Sama chęć do przystąpienia do tarła to już oznaka że im dobrze.

Opublikowano

Też miałem glonki zostały po zmianie biotopu (miały 3 lata i szkoda było oddawać :)). Na początku było ok ale jak pyszczaki podrosły to glonojady były bardzo gnębione gdy właziły im w rewir, i chcąc nie chcąc je oddałem.

Opublikowano
Też miałem glonki zostały po zmianie biotopu (miały 3 lata i szkoda było oddawać :)). Na początku było ok ale jak pyszczaki podrosły to glonojady były bardzo gnębione gdy właziły im w rewir, i chcąc nie chcąc je oddałem.

ja mam dosyć już spore pyszczaki i zazwyczaj nie zwracają uwagi na glonojady, jedynie w czasie tarła przeganiają je z rewirów, pozatym glonojady najbardziej aktywne są nocą a wtedy pyśki ''śpią". Po zgaszeniu światła wrzucam kilka wafersów, bo z samych resztek glonojady nie wyżyją a glonów też za wiele nie mają.

Opublikowano

Witam dziś znów podmieniałem wodę i robiłem pomiary proszę o analizę, z góry dziękuję:

N03-25

N02-0

GH-7

KH-11

PH-7

P.S. Jak jest dobrze to dziękuję jak jest źle to co podawać??

Opublikowano

oprócz pH to w porządku...Spróbuj je podnieść...

,,Przy odczynie obojętnym pH (7,0) pyszczaki mają problemy z rozmnażaniem (ikra nie rozwija się prawidłowo). W kwaśnej wodzie pielęgnice z Malawi staja się płochliwe, zapadają na choroby, nie przyjmują pokarmu".