Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja jestem ZA - koniec z piractwem, firmy fonograficzne w końcu będą mogli obniżyć koszty płyt, bo nie będą tracić milionów w związku z piractwem.

To samo dotyczy biletów do kina itp.

Warto więc zastanowić się czyj interes bronimy, bo ja jestem za legalnym oprogramowaniem a nie za złodziejami, którzy dorobili się majątków na piractwie.

Opublikowano

to międzynarodowy projekt - albo Polska go podpisuje tak jak inne kraje albo nie. Nikt nie będzie wymyślał osobnych programów dla każdego z osobna.

Opublikowano
A ja jestem ZA - koniec z piractwem, firmy fonograficzne w końcu będą mogli obniżyć koszty płyt, bo nie będą tracić milionów w związku z piractwem.

To samo dotyczy biletów do kina itp.

Warto więc zastanowić się czyj interes bronimy, bo ja jestem za legalnym oprogramowaniem a nie za złodziejami, którzy dorobili się majątków na piractwie.

Yaro, a Ty chociaż wiesz za czym jesteś?

Może Ci przybliżę:

ACTA umożliwia wydanie nakazu udostępniania danych osobowych abonenta sieci Internet przez dostawcę na podstawie podejrzeń o naruszenie praw autorskich (sekcja 5, par27 pkt5). Jest zaprzeczenie zasady domniemania niewinności i może uczynić przestępcą każdego zanim zapadnie wyrok. Naraża to obywateli m.in. na utratę dobrego imienia jak i celowe dręczenia oskarżeniami i wymaga dowodzenia swojej niewinności. ACTA chroni de facto interesy wąskiej grupy mając niekorzystny wpływ na jakość życia przeciętnego obywatela dając korporacjom narzędzia do ataku.

Do podstawowych postanowień ACTA należy także możliwość zatrzymania z własnej inicjatywy czyli bez wyroku sądu partii towaru importowanego na podstawie wątpliwości co do jego legalności. Narusza to swobodę prowadzenia działalności gospodarczej i grozi znacznymi stratami przedsiębiorców wskutek przetrzymania ich własności co ogranicza czasowo kapitał spółki. W skrajnych przypadkach decyzja celnika może powodować upadłość. W ustawie pojawia się wiele wyrażeń nieścisłych jak 'w rozsądnym terminie' co daje służbom prawo do nieograniczonego przetrzymywania towaru, mowa również o 'rozsądnej kaucji'. Te i wiele innych stwierdzeń daje szerokie pole do interpretacji i nadużyć.

W uproszczeniu wyglądać to będzie tak:

Dodatkowe informacje tutaj:

http://wolnemedia.net/prawo/acta-co-trzeba-wiedziec-o-antypirackim-pakcie/

To porozumienie jest szkodliwe z powodu tego kto je negocjował, w jaki sposób było negocjowane oraz w jaki sposób wpływa na ludzi i internet jako taki.

Swoim poparciem udowadniasz że nie masz pojęcia co popierasz i co gorsza wykazujesz w temacie ignorancję. Ja też jestem przeciw piractwu, ale nie za ograniczaniem moich swobód obywatelskich.

Pomyśl trochę Yaro, myślałem że jesteś trochę bardziej ogarniętym facetem ;) bez urazy

Opublikowano

yaro-firmy fonograficzne itp nic nie zyskają z prostego powodu.Ludzie którzy do tej pory ściągali z internetu filmy,muzykę i gry nie rzucą się nagle do sklepów.Raczej będą szukać sposobów na ominięcie prawa.Zresztą też jestem przeciw piractwu,ale jeśli nie zauważyłeś ta ustawa pozwala (a nawet nakazuje) na pełną inwigilacje i śledzenie internautów.Nie każdemu to pasuje.

Opublikowano

Żeby nie odchodzić zbyt daleko - wyobraź sobie że jakiś użytkownik zgłosi że to forum czy ta galeria naruszają jego prawa autorskie, bo został zacytowany, czy wisi tam jego zdjęcie i strona zostanie wyłączona dopóki organ zarządu klubu nie udowodni przed stosowną instytucją, że użytkownik ten zaakceptował regulamin wcześniej. Nawet jakby procedura wyjaśniająca trwała 1 dzień w co wątpię, to i tak ISP będzie musiał odciąć dostęp. Rozumiesz teraz?

--

I nie łudziłbym się że potanieją filmy/muza ;) dlatego że podpiszą ACTA. Firmy fonograficzne działają w oparciu o przestarzały model dystrybucji. To jest powodem tego że jest piractwo. Nie to że płyty są drogie. Na cholerę mi płyta - wolałbym zapłacić 15gr ZA 1 ODTWORZENIE muzy, czy 3-5zł za 1 obejrzenie. Szybka płatność i oglądam - w jakości nieco gorszej niż kinowa. Na niektóre filmy i tak poszedłbym do kina a resztę obejrzał na kompie. Po co mi płyta DVD? I tak tego samego filmu nie oglądam 2x. ;)

--

http://www.laquadrature.net/files/201001_acta.pdf polecam przeczytac ze zrozumieniem, zamiast głosować za czymś w ciemno ;)

Opublikowano

to jest Twoja interpretacja, bo ja nie widzę w nakazie udostępnienia danych osobowych abonenta, naruszenia mojego dobrego imienia, nie mam niczego pirackiego, kupuję legalne programy, moge przyjmować kontrole Policji, Milicji, SB, UB i kogokolwiek tyle razy ile im się zechce, nic nie znajdą bo nie mam na swoim sprzęcie pirackich programów.

Naprawdę uważasz, że międzynarodowa firma będzie zajmowała się Yareckim? czy będzie szukała ludzi którzy udostępniają nielegalne oprogramowanie na skalę globalną?

Co do for takich jak my - też musimy się starać aby zamieszczone oprogramowanie było legalne, gdy byłem Prezesem dążyłęm do tego aby każda dziedzina życia KM była zalegalizowana.

To my mielismy problemy z innymi stronami, które "pożyczały" od nas materiały bez naszej zgody - sam 3 razy musiałem interweniować, na szczęście bez problemu goście usuwali nie swoje materiały.

Jeżeli my nie mamy niczego nielegalnego to i nie ma się czego ukrywać.

Niech się boją Ci co mają coś do ukrycia

Opublikowano

No widzisz i tym się różnimy.

Ja też mógłbym zaprosić kontrole do mnie do domu i spałbym spokojnie bez obawy że mnie zamkną a komputery skonfiskują. Tylko że operacja taka musiałaby mieć jakieś podstawy - nie wiem, dochodzenie? Świadkowie? Korzystanie przeze mnie z P2P (czyli automatyczne udostępniania)? Cokolwiek.

A nie na zasadzie że będą penelizować korzystanie z internetu jako takie i stworzą narzędzia typu: "kliknij tu aby automatycznie zablokować tą stronę jeśli uznałeś że narusza Twoje prawa - niech właściciel strony udowodni że jest inaczej".

Tu nie chodzi o Ciebie jako Yareckiego i Twoje domowe zasoby. Pomyśl trochę szerzej. Będą analizować Twoje maile i wszystko co przechodzi przez Twoje IP, tak na wszelki wypadek. A co z prywatnością?

--

Albo ktoś przykładowo opatentuje podmianę wody w akwarium za pomocą węża i kranu - i automatycznie będę naruszał jego prawa swoimi dwoma filmikami. I dostanę pozew. Bo takie zapisy też są w treści ACTA.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.