komando77 Opublikowano 20 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Drodzy, doświadczeni koledzy malawiści mam amatorskie pytanko. Czy lepiej poczekać na ustabilizowanie się wody w akwarium-po tragicznym falstarcie...czy wystartować z baniakiem od nowa? Próbowałem najpierw poprawic parametry SERA TOXIVEC (dupa) a 2 dni temu wlałem SERA NITRIVEC(na razie wielkiej poprawy nie ma).Warto czekać czy zresetować? Przed wpuszczeniem kilku ryb woda stała 3 tyg. plus uryna (tak mi doradził kolega stary akwarysta:) no i sprawdziłem parametry (testem paskowym niestety)-było ok. Po kilku dniach z rybkami= drastyczny skok NO2 i NO3. Nie zniechęcam się jednak i będę działał dalej:p tyle że chcę wszystko zrobić jak należy od a-z. Pytanie czy na starej H2O czy restart? POZDRAWIAM.
Aspat Opublikowano 20 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Restart to ostateczność... Podaj jeszcze te "drastyczne" NO2 i NO3... 1
kunta Opublikowano 20 Stycznia 2012 #3 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Jak Ci NO3 rośnie to jesteś o krok od zwycięstwa więc walcz z tym co masz. Co rozumiesz przez to że po dodaniu Toxiveca dupa? 1
komando77 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor #4 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Po prostu toxivec nic nie pomógł. Będę czekał na stabilizację. Dzięki.
kunta Opublikowano 21 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 21 Stycznia 2012 No to dziwnie trochę bo u mnie Toxivec praktycznie momentalnie usunął azotyny i azotany. Ciekawe czemu tak się stało u Ciebie - przeterminowany nie był czasami?
eljot Opublikowano 21 Stycznia 2012 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zajrzyj kilka tematów wstecz w tym dziale masz dokładnie opisane co w takich wypadkach robić, ciut chęci i instynktu poszukiwacza;) i odpowiedzi jak na tacy.
Rekomendowane odpowiedzi