Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie proszę o podpowiedź co do filtracji w moim baniaku - pojemność, wymiary jak w temacie. Na obecną chwilę mam do dyspozycji Tetra EX700 i HW-305B o wydajności 1400l/h.

Pierwszy służyłby jako biologiczny, chińszczyzna jako mechanik, i do tego jeszcze dokupię cyrkulator JVP-102 (5000l/h)

Co sądzicie o takim zestawie - da radę pozamiatać kupska z obsady około 20 ryb, tak by mi się nie walały przy przedniej szybie i nie gromadziły po kątach?

Opublikowano

tetre i chińczyka już mam, tetra to jedna z pierwszych jakie były na rynku - ma chyba z 6 lat z czego ponad 3 lata przestoju, prądożerny chińczyk (35W) - używany - niedawno wskoczył mi jako gratis do akwarium.

Tak sobie czytam o tych Waszych narurowcach i wszystko wydaje się takie fajne tylko ta cena nowej pompy mnie rozbraja - kolejnych kilka stówek nie wywalę skoro mam już coś. I dlatego pytam - czy da się z tego zestawu coś zrobić czy jednaj próbować na alledrogo opchnąć któregoś z kubełków i dołożyć do narurowca? Czy do skutecznej filtracji w takim akwa wystarczy np pompa Grundfos 25-40? Znalazłem takie na aukcjach w okolicy 100-150zł - ale używane i nie wiadomo jak to będzie z ich bezgłośnością i ogólnym stanem technicznym. Co Wy na to?

Opublikowano

Za 100zł używaną można dostać.Budowa tej pompy jest tak solidna i prosta,że trudno wyobrazić sobie co mogłoby się popsuć. Oczyścić z kamienia i wio. Ewentualnie jakieś problemy z łozykami, ale nie spotkałem się jeszcze.Tak! Łożyska a nie jakieś tam za przeproszeniem gumki popierdółki.