Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zacząłem prace.

No i co mogę powiedzieć. Bloczki z gazobetonu, suporex to bardzo łatwy w obróbce materiał, łatwo można uzyskać dowolny i bardzo urozmaicony kształt uzyskując równocześnie fajną strukturę powierzchni. Tylko sporym problemem jest kruchość bloczków, po wycięciu w bryle zagłębień , otworów, półek .... niestety wystarczy lekko puknąć lub nawet położyć na nierówności i trach - pęka. Podczas obróbki człowiek stara sie wykonując każde uderzenie uważnie, a pod sam koniec pęka. Tak więc muszę uzbroić sie w cierpliwość i jazda dalej.

Wpadłem na pomysł, aby wycięte bloczki naklejać na płyty z plex lub styroduru. Tylko czym - jaką zaprawę lub klej wybrać, będzie tego dużo , więc pilnować muszę kosztów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniłem technikę wykonywania obróbki bloczków z uderzeń dłutem na wyżynanie gumówką z tarczą do betonu.

Szybsza i bezproblemowa metoda pozwalająca na uzyskanie dowolnego kształtu. Bloczki nie pękają, trzeba jedynie nie przesadzić z głębokością. Na końcu oczywiście delikatne nadanie kształtu siekierką i ok.

Nie naklejałem elementów na plexi , wystarczyło to co pękło posklejać . Całość zaciągnąć 4x warstwa CR65 - no i gra.

Fotki z mojego dzieła dołączę jutro , a narazie bardzo dziękuję eljot12, który podsunął ten pomysł wykonania tła z bloczków gazobetonu.

Opublikowano
Jak mógłbym prosić o wyjaśnienie co to jest gumówka z tarczą do betonu :)

Gumówka to to samo co: flex, kątówka oficjalnie nazywana szlifierką kątową.

Tarcza do betonu - no to już chyba w tym kontekście nie jest niczym niezrozumiałym.

Opublikowano

OK, mam jasność, po prostu sam mam zamiar zabrać się za coś takiego dlatego jestem ciekaw wszystkich szczegółów. Nie spotkałem się z nazwą gumówka, ale teraz wszystko już jasne.

Czy będzie można liczyć na jakieś zdjęcia wykonanego tła? A najlepiej z etapów powstawania?