Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiem o tym, widzialem mieszance (sam je mialem kiedys), ale niby z jakim gatunkiem zmieszane moje redy? widziales kiedys bastardy? a jak tak to jakie to byly gatunki zmieszane? jezeli moje redy to bastardy niewygladalyby jak redy...

Mieszańce nie powinno się nabywać bo mają zwiększoną agresję...i bywają bezpłodne..Często saulosi samice mają w tym swój udział...

--

juz raz tak zrobilem - dokupilem mlode samice do mego doroslego samca no i mlade oczywiscie byly wyblakle jak po stu praniach

Więc zmień całe stado..

Opublikowano

masz ciekawe teorie-jak zmienie cale stado i mlode beda dalej blade-to co wtedy ? bede je malowal lakierem czerwonym;)

Taki kolor maja moje mlode :

-obejrzyj sobie dokladnie sa wyblakle jak moje mlode - to nie moje akwarium;)
Opublikowano
masz ciekawe teorie-jak zmienie cale stado i mlode beda dalej blade-to co wtedy ? bede je malowal lakierem czerwonym;)

Moje teorie są praktyką poparte...:) A tak na marginesie coś się tak na te redy uparł..:)?

--

Widziałem...Zmień piasek na ciemniejszy bo ten Wasz jasny stresuje ryby może podoba się wam ale niekoniecznie rybom ,świetlówkę na flore i karm krylem i marine A i wtedy po 2 tygodniach się odezwij....;)

Opublikowano

Tomek, wystarczy że z chowu wsobnego były np samice w tym jednym źródle z którego brałeś i już ich dzieci mogą być inne nawet z rasowym samcem - nie znasz pochodzenia swoich ryb to co chcesz od nas usłyszeć? My tym bardziej nie znamy pochodzenia.

IMHO najważniejszym czynnikiem mogącym mieć wpływ na kolor jest genetyka, a zarazem najmniej znanym (brak wiedzy o historii rodziców itp), więc nie ponawiaj pytań/stwierdzeń w stylu: "jeszcze nikt mi tu rozsądnie nie odpowiedział dlaczego..."

Bo wykluczyć zdołaliśmy najwyżej parametry wody, stosowanie hormonów, pokarmy wybarwiające... i to też tylko połowicznie.

I Piter ma rację, pisząc wymień całe stado, skoro nie jesteś zadowolony z młodych, bo cudów z niego raczej już nie uzyskasz, na co wskazuje logika ;)