Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co masz, pozbyłbym się tych nie malawijskich oraz crabro (samiec dorasta do 20cm) i calico (odstaje dietą), a dokupił demasoni jeszcze raz tyle (bardzo duża agresja wewnątrzgatunkowa).

Pyszczaki z grupy mbuna hodujemy w haremach, czyli 1 samiec + 3/4 samice. Będziesz musiał mieć dużo szczęścia aby z 5 sztuk taki układ się udał.

Opublikowano

jak dla mnie to u góry wymieniłeś 52-55 sztuk...

ale nie o ilość maluchów tu chodzi tylko o pomieszanie biotopów i dobrze wiesz skąd mój sarkazm ;)

imho nie więcej niż 4-5 gatunków ryb z jeziora Malawi powinno być w takim baniaku, dobranych pd względem diety i poziomu agresji, co wyklucza np demasoni z aulonocarą ;)

także mam dużo do powiedzenia, tylko za 38 razem pisząc to samo mam ochotę na szczyptę sarkazmu :P

bo narazie masz tam układ potocznie nazywany zupą rybną... więc sam się prosiłeś o komentarz ;)

--

Z tego co masz, pozbyłbym się tych nie malawijskich oraz crabro (samiec dorasta do 20cm) i calico (odstaje dietą), a dokupił demasoni jeszcze raz tyle (bardzo duża agresja międzygatunkowa).

czasem nie chciałeś w przypadku demasoni napisać wewnątrzgatunkowa? ;)

Opublikowano

tak wiem ze w haremach i wlasnie z elongatysa juz wybarwily mi sie 3 samce a i czwartegio o to podejrzewam wiec bede sie musial ich gdzies pozbyc

a samica nosi teraz ikre.

jesli chodzi o crabro wszedzie pisza 12 cm widzialem doroslego samca i nie byl wiekszy.

hodowal ktos crabro i takie duze mu urosly?

jak pisalem to poczatki i nie wyrzuce tamtych rybek do kibla no ale pewnie bede musial gdzies wydac.

a czy nie mozna trzymac glonojadow z pyszczakami

no myslalem pozbyc sie lombardi narazie.

a dlaczego aulonocara nie moze byc z demasoni?

jak obydwie roslinozerne?

Opublikowano

słuchać zdecydowanie książek oraz ludzi i organizacji non-profit, a nie czegoś za czym kryje się jakiś biznes ;)

zbrojników bym z pyskami nie trzymał, a to dlatego że widziałem jakie były szczęśliwe w moim poprzednim biotopie z ph 5.5, kh i gh =0-1

a co się z nimi stało po zmianach i wpuszczeniu do płynnej skały ;)

powodzenia w zmaganiach, trzymam kciuki za sukces ;)

Opublikowano

także mam dużo do powiedzenia, tylko za 38 razem pisząc to samo mam ochotę na szczyptę sarkazmu :P

chetnie poslucham na temat rybek ;)

--

No slucham ludzi ktorzy sie tym zajmuja i roznie tez mowia.

jezdze do gosci ogladam i mnostwo opini jest

obsada pewnie zmieni sie jeszcze .

a nie mozna glonojadow trzymac z pyszczakami zebuy czyscily troche?

lombardi tez roznie pisza jedni ze duzy drudzy ze maly.

myslalem sie ich pozbyc a wpuscic hongi

Opublikowano

zbrojniki, błędnie nazywane glonojadami, żywią się glonami tylko we wczesnych fazach życia...

jeśli myślisz o gibbicepsie, to jest klasycznym wszystkożercą ze szczególnym upodobaniem do truchła ryb... w Twojej wodzie nigdy nie będzie wyglądał i zachowywał się tak jak powinien - zobacz jak on wygląda w czarnych wodach (miałem jakis czas temu - woda ultrakwaśna, miękka jak kisiel):

IMG_0343.JPG

tak wyglądał 100% czasu... porównaj ze swoim i sam oceń ;)

jeśli chodzi o zbrojniki niebieskie, bo pewnie je masz, to są stricte roślinożerne z upodobaniem do padłych roślin lub padających roślin, mniej glonów - są to ryby które bez problemu powinny się rozmnażać w akwarium, ale różnica w ciśnieniu osmotycznym wody twardej i miękkiej, kwaśnej i zasadowej jest tak duża, że czasami nawet nie podchodzą do tarła, ponadto składają ikrę w miejscach odosobnienia, gdzie samiec przez cały czas pilnuje i napowietrza ikrę - są to jamy i dziuple w drewnie - nie wyobrażam sobie żeby upilnował 50jajeczek ikry średnicy 1.5mm każde przed agresywnym samcem mbuny - tym bardziej że często ikra jest na suficie kryjówki a zbrojnik w ciągu dnia zasypia odpadając od sufitu.... jak tutaj:

g51d.jpg

Nie mówiąc już o tym że zbrojniki do poprawnego trawienia pokarmów potrzebują drewna, którego w malawijskich baniakach często nie ma.

Pozostałych ryb nie znam więc nie będę się wypowiadał, ale każdy z gatunków zapewne różni się poszczególnymi przystosowaniami od malawijskich pyszczaków.

Stąd nie powinno się mieszać biotopów.