Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli z tego co wyczytałem najlepiej dać 100 mikronów przed pompą, a za pompą

2x 50 mikronów połączonych równolegle? FBF na wylocie.

Z tego co zrozumiałem, aby mieć kontrole przepływu w FBF należy zrobić "obejście" dla wody?

Jeśli ktoś ma cierpliwość odpowiedzieć na masę głupich pytań proszę odezwać się na gadu, w celu rozjaśnienia jeszcze wielu kwestii związanych z filtracją narurową:)

ps, jest to najlepsze forum na jakie trafiłem:)

Dzięki wielkie!

Opublikowano

Ja mam 2x 100 mikronów przed pompą, a za tylko FBF. Działa to w 375 litrach i woda tez kryształ. A skoro nie widać różnicy to poco dodawać kolejne elementy dławiące pompe. Jeśli teraz miałbym robić instalacje tak samo tylko FBF zrobiłbym w BigBlue20" a za nim dał dodatkowy korpus 10" na różne eventy typu węgiel, purigen itp.

Obejście dla FBFa obowiązkowe i to z zaworem.

Opublikowano

Dokładnie tak, co prawda ja mam układ klasyczny, 100um=>c.o.=>50um ale ten co piszesz też jest dobry.

Tak, do fbf'a musisz zrobić bypass...

P.S. wiemy, że jesteśmy najlepszym forum ;)

Opublikowano

patrzyłem na ten korpus bigblue 20' ale cena mnie trochę odstrasza:)

poza tym wydaje mi się że do korpusu 10' spokojnie zmieści się tyle piasku aby podołał mojemu baniaczkowi:) a jeśli kiedyś będę wymieniał baniaczek, zawsze można pomyśleć o większym korpusie:)

chyba na daną chwilę wiem wszystko co mi potrzebne, jutro zaczynam składać szafkę, więc pod koniec tygodnia powinienem wziąć się za filtr:)

niebawem fotorelacja:)

Opublikowano
wszystko rozumiem tak że biorę sie za skompletowanie osprzętu. Może macie jakieś kryteria co do korpusów? Jaką strone polecicie do zamówienia na niej ?

mi osobiście spodobała się ta strona:

http://www.woda.com.pl/index.php?k158,wklady-sznurkowe-10-cali-25-x-6-cm

duży wybór korpusów jak i wkładów:) ale jestem na podobnym etapie co ty, więc zerknij, ale za mocno się nie sugeruj:)