Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa akwaria 240 litrów gdzie trzymam tropheusy bamba f1, snz i duboisi maswa fo, f1, są to rybki z tanganiki. Chce jedno akwarium zamienić na pyszczaki malawi np saulosi, proszę o poradę z jakimi rybkami je najlepiej trzymać czy trzeba je trzymać same (widziałem filmik gdzie były trzymane z brzankami sumatrzańskimi i z sumami tzn kiriśnikami) a może inne rybki z malawi na początek?

Gdzie można kupić pyszczaki z malawi od hodowcy które są z odłowu, pierwsze drugie pokolenie urodzone, lub po prostu pewne rybki a nie skundlone jak to często bywa na rynku wtórnym.

Opublikowano
Proszę o poradę z jakimi rybkami je najlepiej trzymać czy trzeba je trzymać same (widziałem filmik gdzie były trzymane z brzankami sumatrzańskimi i z sumami tzn kiriśnikami) a może inne rybki z malawi na początek?.

Albo malawi albo sumy, nie mieszamy:roll:

Opublikowano
Mam dwa akwaria 240 litrów gdzie trzymam tropheusy bamba f1, snz i duboisi maswa fo, f1, są to rybki z tanganiki. Chce jedno akwarium zamienić na paszczaki malawi np saulosi, proszę o poradę z jakimi rybkami je najlepiej trzymać czy trzeba je trzymać same (widziałem filmik gdzie były trzymane z brzankami sumatrzańskimi i z sumami tzn kiriśnikami) a może inne rybki z malawi na początek?

W tym temacie już było wiele pisane na forum. Przeglądnij chociażby ten wątek:

http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html

Gdzie można kupić paszczaki z malawi od hodowcy które są z odłowu, pierwsze drugie pokolenie urodzone, lub po prostu pewne rybki a nie skundlone jak to często bywa an rynku wtórnym.

Zerknij m.in. na poniższe strony:

http://malawicichlids.sstore.pl/

http://tan-mal.pl/

EDIT: Aha, a rybki z Malawi to są pyszczaki, a nie paszczaki. Z tego co pamiętam to paszczaki żyły w świecie muminków :-)

Opublikowano

Zaleca się trzymać "paszczaki" xD (on był chyba z muminków?:) razem z innymi pyszczkami, głównie ze względu na ich ostry charakter, no i do tego zależy czy chcesz mieć akwa biotopowe.

Tak jest w teorii

W praktyce sam trzymam ze swoimi saulosi Synodontisa z Tangi, ale tylko ze wzgledu, ze jest to już członek rodziny (ma 15 lat i wiele przejsć za sobą;)) no i gabarytowo pyski, nie są w stanie mu za dużo zrobić, a jak się wnerwi i to sam je ustawia po kątach ;)

Saulosi polecam, na temat innych ryb się nie wypowiadam bo do tej pory nie miałem. Ale często polecany jest jeszcze elongatus neon spot. Co do hodowców niech się inni wypowiedzą :)

Do Post Mortem - Wiesz ja swoje tak bardzo kOfusIaM i lOwUsIaM, ze już mowie na nie i o nich zdrobniale, pyszczki, pyszczuszki, pysiuńki, pysialeczki, chociaż czasami są to pieprzone głupiki xD

Opublikowano

Tak bywa ze się zamiast literi "y" dałem "a" ale nie chodziło mi o poprawianie błędów...

Znalazłem takiego pyszczaka saulosi coral, to jakas odmiana saulosi zyjąca na wolności czy ta rybke wychodowano w warunkach sztucznych?

Opublikowano
Tak bywa ze się zamiast literi "y" dałem "a" ale nie chodziło mi o poprawianie błędów...

Znalazłem takiego pyszczaka saulosi coral, to jakas odmiana saulosi zyjąca na wolności czy ta rybke wyhodowano w warunkach sztucznych?

Wbrew pozorom poprawna pisownia jest istotna (zwłaszcza przydaje się przy operowaniu łacińskimi nazwami gatunków ryb), a do ortografii przykłada się szczególną wagę na tym forum, więc proponuję koledze się przyzwyczajać :-)

Sugeruję również korzystać z opcji "szukaj". Tutaj masz bardzo obszerny wątek w temacie Pseudotropheus Saulosi:

http://forum.klub-malawi.pl/jaka-roznica-t9066.html

pozdrawiam

Opublikowano

Witam ponownie mam kolejne pytanie czy saulosi można trzymac razem z: Aulonocara fire fish, Red Dragoon lub Metriaclima Estherae Red Red

Opublikowano

aulonacara fire fish to wytwór ludzki red dragon to ta sama ryba.Ps.saulosi może być trzymany z estherae(zebra red)do tego możesz dorzucić L.yellow i będzie ładnie,kolorowo,ale oczywiście trzeba zachować odpowiednie proporcje samców do samic np.1:4/5

http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html

240l 120/40/50h

Pseudotropheus demasoni

Melanochromis interruptus

Melanochromis johanni

Pseudotropheus socolofi

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga"

Cynotilapia afra

Metraclima msobo "magunga"

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano”

Metraclima msobo "magunga"

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano”

Iodotrophus sprengerae

Wybierz coś z tego jaki zestaw ci się najbardziej podoba i wtedy pomyślimy dalej:)

Opublikowano
aulonacara fire fish to wytwór ludzki red dragon to ta sama ryba.Ps.saulosi może być trzymany z estherae(zebra red)do tego możesz dorzucić L.yellow i będzie ładnie,kolorowo,ale oczywiście trzeba zachować odpowiednie proporcje samców do samic np.1:4/5

Jeśli kolega ma standardową 240-tkę (tj. o długości 120 cm) to M. estherae będzie miała ciasno w takim zbiorniku. Nie mówiąc już o sytuacji, gdyby tam jeszcze miał pływać też nie mały L. caeruleus.

Tej aulonki nikt Ci nie zarekomenduje do akwarium bo ta ryba nie występuje w naturze.

pozdrawiam