Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie: czy wapienie nie będą się rozpuszczać/barwić wody?

Słyszałem gdzieś taką teorie, nie bardzo mi chce się w to wierzyć, ale wolę zapytać.

Opublikowano
Jeśli bym zarobił całą tylną ścianę to miałbby sie gdzie chować

W naturze rybki nie mają pełno wapienii, a ryby żyją. Myśle, że robienie na siłe róznych kryjówek itp, nie jest dobrą drogą. Ale akwarium ma się podobać tobie i ty zdecydujesz.

Opublikowano

W swoim poprzednim akwarium postawiłem na wystrój z wapienia (zarówno tło, jak i konstrukcje skalne na podłożu) i byłem zadowolony. Po pewnym czasie kamienie zarosły glonami i zbiornik prezentował się tak jak w załączniku. Potwierdzam, że nie było problemu z barwieniem wody przez kamienie.

Teraz w nowo zakładanym akwarium też postawię na wapienie :)

pozdrawiam

post-8630-14695713181243_thumb.jpg

Opublikowano

Chodziło mi raczej o to, że uwalniane do wody związki nie wpływają na jej kolor.

A na załączonym zdjęciu tak wyglądały wapienie po 9 miesiącach funkcjonowania akwarium (oczywiście kolor kamieni na początku był całkiem inny)

pozdrawiam

Opublikowano

To co byście powiedzieli na takie obsady:

3+9 saulosi

2+6x saulosi + 4x Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot”

5x auratus + ???

Co mogłoby być z pyszczakiem złocistym? Słyszałem że jest agresywny?

I jeszcze pytanie co do karmienia, bo z tego co wiem, to saulosi jest roślinożerny.. jesli wrzuciłbym do akwarium mrozonego komara/solowca, to nie tkną? Zjedza tylko warzywa lub torebkowe suche jedzenie?

Opublikowano

Dla rybki Melanochromis auratus Twoje akwa będzie za małe (to relatywnie duża i agresywna rybka).

Jeśli zaś chodzi o karmienie to ryba preferująca dietę roślinną nie będzie "pomijać" pokarmu mięsnego.

Serwując jej taką dietę doprowadzisz ją po prostu do zgonu.