Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie takie pytanie, czy Tropheopsy sp. a właściwie ich wiele odmian barwnych to ryby że tak powiem stworzone przez nature czy są to odmiany wyhodowane w niewoli? Napewno kilka odmian takich jak Chilumba, Mauve Yellow, Red fin są dostępne jako odłow u polskich importerów więc są to ryby oryginalne jak adidasy, ale co z pozostałymi odmianami? Zakaz odłowu tych ryb? Interesuje mnie odmiana Tropheops sp. "Lucerna Fin Spot" Bardzo ładna i jedna z największych Tropheopsów bo dorasta według opisów do 6" czyli około 15cm. Chciałbym taką rybę ale chyba na nic moje poszukiwania, a może wiecie gdzie takie rybki można dostać?

Opublikowano

To są ryby naturalnie występujące w jeziorze.T.lucerna odkrył w 1935r. Trewavas.

Dużo odmian barwnych odkrył i skatalogował Ribbink.

Co do dostępności akurat tej odmiany, wątpię by gdzieś była.

Opublikowano

Kiedyś miałem odmianę Chilumba i bardzo mile wspominam tą rybę. Piękny samiec a i samica jest nie brzydka co u pyszczaków nie zawsze idzie w parze. Kształtem przypominają Tropheusy a odmiana Lucerna Fin Spot szczególnie mi się podoba z racji kolorów (przynajmniej na zdjęciach bo nie wiem jak w realu wygląda) noi rośnie spora jak na tropheopsy.