Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wrzuć kostkę mrożonki i niech gnije, albo dodaj ok.100ml uryny.

Przyda ci się głowica z gąbką do filtracji mechanicznej...

Tak na poważnie to mam z moczu uzyskać urynę(wiem jak się to robi) czy po prostu wlać mocz?

W filtrze(eheim2226) mam dwa rodzaje gąbek,kosz zeolitu i kosz ceramiki, czy mam dokupić jakiś filtr wewnętrzny np.ten z gąbką czy to co mam jednak wystarczy?

Opublikowano

Z dużej przemiany materii ryb, które zamierzasz hodować konieczny jest filtr wewnętrzny. Spełnia on dwie role, po pierwsze zatrzymuje w gąbce zabrudzenia mechaniczne, po wtóre zapewnia ruch wody. W związku z tym powinnaś umieścić go tak, wy gonił wodę w okół akwarium.

Z racji wielkości baniaka proponuję zakup Atmana AT-203 wraz z dużą gąbką tejże firmy.

Opublikowano

Z racji wielkości baniaka proponuję zakup Atmana AT-203 wraz z dużą gąbką tejże firmy.

Nie będzie ten filtr za silny? Z tego co wyczytałam on jest do akwa powyżej 600L, ja mam 300L.Cyrkulacje już teraz mam dosyć dobrą. Nie chce mieć "Frani" zamiast akwarium.

Opublikowano
Nie będzie ten filtr za silny? Z tego co wyczytałam on jest do akwa powyżej 600L, ja mam 300L.Cyrkulacje już teraz mam dosyć dobrą. Nie chce mieć "Frani" zamiast akwarium.

nie będzie, ja mam aquael 1100 w 112 i żałuję, że nie kupiłem 1500. A jak stwierdzisz, że za dużo, to ograniczysz przepływ.

Opublikowano

Co do przyspieszenia cyklu azotowego to ja zawsze wspomagam się kapsułkami Bactozym firmy Tetra. Na opakowaniu jest napisane że umożliwia wpuszczenie ryb po 24h od zastosowania. Osobiście nie wpóściłbym po 24h pyszczaków do świeżego akwarium, ale z doświadczenia wiem że filterek szybciej startuje z tym specyfikiem. Można rozpuszczać wewnątrz akwarium i można umieścić kapsułki we filtrze zewnętrznym. Ja poprostu po odpaleniu filtra podaję kapsułki do jego wlotu a filterek sam je zasysa więc nie trzeba otwierać kubła. Cykl azotowy szybciej się stabilizuje z tym specyfikiem.

Opublikowano
24h - no to ich poniosło w tej firmie i to ostro :P

no chyba że stadko neonków :P

neonków tez bym nie wpuścił. Gupiki bym wpuścił :)

Opublikowano

Wczoraj uryna poszła do akwa, robiłam teraz testy i NO2, NO3 dalej mam =0.

Czy to znaczy że cykl jeszcze nie wystartował?

Czekać dalej?

Dodać kapsułki?

Co do przyspieszenia cyklu azotowego to ja zawsze wspomagam się kapsułkami Bactozym.

Czy może zaopatrzyć się w Prodibio Biodigest?

Wpuścić gupiki(nie jest mi ich szkoda a w dodatku często się rozmnażają)