Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś jeszcze oglądał filmik? Może rozpozna dokładnie gatunek? A może coś doradzi? Widziałem że w akwa panuje strach, to tarło postraszyło wszystkie inne rybki.

Tak naprawdę, nie chcę mieć innych rybek niż SAULOSI, tym bardziej że te są agresywne za bardzo. Nie chce kto ich?? A może by się zamienił?

Opublikowano

nawet saulosek potrafi wgnieść pozostałe ryby w jedną z szyb bocznych - widziałem u mnie w 160l nie raz, jak odbywał tarło a pozostałe ryby można było dotknąć przez szybę... jednogatunkowo było - dwa dni i po tarle i spokój... na jakiś czas ;)

zacznij się przyzwyczajać ;)

Opublikowano
nawet saulosek potrafi wgnieść pozostałe ryby w jedną z szyb bocznych
tu sie zgadzam pamiętam swojego dominanta potrafil przeganiać nawet venustusa w bańce 200x50x50
Opublikowano
Czy ktoś jeszcze oglądał filmik? Może rozpozna dokładnie gatunek? A może coś doradzi?

Johannii(tym bardziej saulosi) to to nie jest, prędzej te samice przypominają te które ma interruptus.Samice johannii są ciemniejsze, wchodzą w pomarańcz.Te twoje są żółte jak u intera.

A samiec...cóż...rodowitym malawijczykiem to on nie jest...bastardzik...

Opublikowano

No właśnie nie wiadomo czy to są saulosi czy co, problem w tym, że patrząc na zdjęcia w necie, poszedłem do sklepu i wybrałem porównując ze zdjęciami.. Niestety ta metoda jak widać na moim przykładzie nie jest skuteczna.

Możliwe jest natomiast, że prócz RED RED`ów 4 szt to SAULOSI, gonią się miedzy sobą, ale niestety podejrzewam że są to same samce.

Ten niby wybarwiony samiec saulosi, rano jak włączam światło jest bez pasków żadnych, w kolorze blado fioletowym, aby płetwy pozostają bez zmian. Mam nadzieję że to jest "to"..

Niestety taki Mix sobie zafundowałem, ale oczywiście muszę i chcę nawet poczynić odpowiednie kroki do jednogatunkowego akwa, tylko że nie ma mi kto pomóc, w sklepach się nie znają. W jednym tylko udało się złożyć zamówienie na SAULOSI - mają być po nowym roku, ale co z tego będzie to nie wiem.

Jeśli za 2 tyg nie bede miał jednogatunkowego, wszystkie te ryby oddam do sklepu, tak będzie najpewniej, i pojade do Wrocka po SAULOSI - nie będe miał wyjścia :-(

Swoją drogą ktoś napisał bastardy, zgadzam się, jest bardzo duże pradopodobieństwo że tak właśnie jest, i nie będe w_ogóle zdziwiony - przecież oni je hodują zbiorowo.. Aby kase liczą jak się coś tam rozmnoży.. Szkoda że nie są to bardziej popularne ryby.

Opublikowano

Proponuję się zaopatrzyć u pewnego źródła, a nie zdawać się na chybił trafił na osiedlowych bazarkach.

Obsługa zoologów jest z łapanki i nic się nie zna na tym fachu...

Opublikowano

No niby masz racje, ale są w moim mieście 2 lub nawet 3 od lat (min 10) i raczej sprzedawcy to właściciele, więc troszkę pojęcia mają... Za mało jeśli chodzi o pyszczaki.

Ale moje kupiłem w nowo otwartej galerii handlowej - sklepik bardzo ładny, ale obsługa, tak jak piszesz - z łapanki. Nic nie wiedzą, tylko tyle że jak mnie widzą to już krzywo patrzą - myślą że "znowu będą musieli" łowić pyszczaki.. :P heh, bo to nie łatwa sprawa, tym bardziej że wybieram konkretnie tego osobnika. A w akwa na oko 120L pływa z 60-80 rybek...

No a do "pewnego" źródła mam co najmniej 100km w jedną strone.