Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się Was doradzić. Jakie akwa maksymalnie mogę postawić na tej komodzie.

Aktualnie stał zbiornik 100x40x40 (profilowane)

Komoda ma 140 cm długości i jakieś 50 szerokości. Na wysokość jakieś 120cm

Zewnętrzne części są sklejone na sztywno, a ze środkowej można wyciągnąć półkę.

Szafka zrobiona jest w całości z płyty 16mm, nie posiada wzmocnień z tyłu - jedynie cienka płyta pilśniowa.

Od dołu patrząc płyta dolna leży na cokole. W 1/3 i 2/3 jest dodatkowo podparta. Na płycie stoją 4 przegrody, a na tym płyta górna.

Poniżej zdjęcia:

dsc02229z.th.jpg

dsc02225h.th.jpg

dsc02220p.th.jpg

dsc02219g.th.jpg

dsc02217g.th.jpg

dsc02215bd.th.jpg

dsc02213af.th.jpg

dsc02212qy.th.jpg

dsc02210t.th.jpg

dsc02209c.th.jpg

dsc02208p.th.jpg

Opublikowano

pod piony wstaw nogi,mogą być z płyty,tył zmień na 16mm i śmiało 300L utrzyma.Jeszcze możesz dodatkowo wszystkie rogi wzmocnić blachami kątowymi,jakimiś małymi oczywiście bo nie wiadomo jakim klejem to klejone i jaka ilość kleju dana.

Opublikowano

Moje akwa stoi na podobnej komodzie,trochę dłuższej 160m cm dł.Początkowo miała też 120 cm wysokości,skróciłem ja do 100 cm i dalej się źle obserwuje akwariowe życie :) siedząc na sofie także za nie długo skracam do 80 cm,jak dla mnie za wysoko,zastanów sie nad tym.Jak koledzy wyżej pisali w tył mojej komody wstawiłem płytę 18mm,dodatkowo piony wzmocniłem kolejna płytą również 18mm.Bankowo wstaw pod piony centralne dodatkowe nóżki,najlepiej z przodu i z tyłu komody.Moja tego nie ma i lekko się ugięła :( Nie szczędziłem wkrętów meblowych i dodatkowych zamontowanych w środku kątowników :P wszystko po to ,że juz wtedy wiedziałem że kiedyś będzie wiekszy zbiornik :P

Opublikowano

Cześć

Odnośnie mojego akwarium, to z pewnością litraż się nie zmieni, więc pozostanie te prawie 160L.

Do tego dojdzie jakieś 20kg piasku i trochę skałek (kupiłem 15kg łupka fyllitowego, ale jakoś go wogóle nie widać po włożeniu do akwarium)... no i oczywiście woda

Myślę, że całość nie przekroczy 220 kg. (160l wody + 20kg piachu + 40kg skałek)

Odnośnie wiercenia w komodzie, to moja połowica tego nie zniesie!

slawek