leszek_00 Opublikowano 28 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Akwarium 160 litrów. W akwarium pływa 7 sztuk caeruelusów i dwa zbrojniki. Temperatura 25 stopni PH - 7,4 Filtracja - kubełek Elite Crystal Flo 60 do tego + wewnętrzny Aquaszut Turbo 8W Pokarmy: - mrożony wodzień, rozwielitka - granulki Hikari - cichild staple, gold, Tropical Spirulina, płatki tropical Podmiana co 2 tygodnie 30 litrów Przez pierwsze dwa tygodnie od wpuszczenia było wszystko OK. Od 2-3 dni zauważyłem że jedna z rybek zrobiła się osowiała, dzisiaj prawie cały dzień siedzi na dnie innych objawów nie ma. Co to może być ?
leszek_00 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor #3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 z parametrow tylko ph znam no3 i no2 powinno być ok nie mam dużej obsady
slawek gorol Opublikowano 28 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2011 jak przebiegalo dojrzewanie akwarium? jakich bakterii uzyles? kiedy? kiedy wpusciles ryby?
Aspat Opublikowano 28 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Powinny... Zawsze zaczynamy od parametrów, bo je najszybciej wyeliminować, a po drugie są częstą przyczyną problemów. Zaopatrzenie się w testy to nie jest duży wydatek... Można też zawsze pożyczyć coś od zaprzyjaźnionego akwarysty;)... Napisz coś więcej o zbiorniku...
makok Opublikowano 28 Grudnia 2011 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Teemat tego wątku powinien leżeć w dziale woda, a od podania parametrów powinieneś zacząć, bo zakładam się że mimo Twojego przekonania, to parametry zwykle najbardziej widać po rybach. A parametry to takie niegrzeczne bestyjki, co to lubią się zmieniać z czasem więc kiedyś może były ok ale już nie muszą.. a tu z fusów nikt nie wróży.
leszek_00 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor #7 Opublikowano 28 Grudnia 2011 W akwarium piasek i wapienie akwarium zalałem 25 listopada 50% starej wody + 50 procent z kranu, ryby wpuściłem 12 grudnia, przez pierwsze dwa tygodnie było wszystko OK, dopiero od kilku dni 2 rybki stały się osowiałem, jedna z nich siedzi na dnie Niestety testów na chwilę obecną nie posiadam
leszek_00 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor #9 Opublikowano 28 Grudnia 2011 co powinienem w takim wypadku zroibić ??
makok Opublikowano 28 Grudnia 2011 #10 Opublikowano 28 Grudnia 2011 W akwarium piasek i wapienie akwarium zalałem 25 listopada 50% starej wody + 50 procent z kranu, ryby wpuściłem 12 grudnia, przez pierwsze dwa tygodnie było wszystko OK, dopiero od kilku dni 2 rybki stały się osowiałem, jedna z nich siedzi na dnie Niestety testów na chwilę obecną nie posiadam polecam poczytać: http://faq.thekrib.com/begin-cycling.html bo jak zalałeś 25.11. a ryby wpuściłeś 12.12. to zgodnie z tym wykresem: wbiłeś je na piękną górkę toksyczego no2 - wypaliło im skrzela i co słabsze osobniki nie mogą teraz oddychać ale to może być tylko jedna z przyczyn, bo jak wyżej: Z FUSÓW NIE WRÓŻYMY a w wigilie nie mówiły nic? -- co powinienem w takim wypadku zroibić ?? kupić testy - zmierzyć wodę - podać dane
Rekomendowane odpowiedzi