Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy masz dojrzałe akwarium ? Czy woda ma jakiś "dziwny" zapach ? Jak z innymi parametrami wody ?

Może Twoje akwarium nie osiągnęło równowagi biologicznej, stąd te dziwne symptomy i masz jakiś regularny wykwit pierwotniaków...

Opublikowano

Akwarium funkcjonuje juz dluzszy czas, wiec woda jest dojzała. Obawiam sie ze popelnilem duzy blad i wymienilem duza ilosc wody i skoczylo no3, nie jestem wstanie go zmierzyc bo pozyczylem testy koledze z pracy i cos dlugo mi ich nie oddaje =/ Przepłukałem filtr mechaniczny bo sie domagał, nie ruszalem biologa zeby swieza woda szybciej dojzała. Myslałem ze to wszystko wina zlej cyrkulacji i dlatego zmienilem ulozenie kamieni. Moze zle podmiane wykonuje? Ile wg was powinieniem wylac wody z 200l? co tydzien?

Opublikowano

Testy do pomiarów parametrów wody są m.in. po to, aby zorientować się ile tej podmianki cotygodniowo robić. U jednego to będzie 10%, a u drugiego 30%... W tej kwesti Ci nie pomożemy:-? ...

Opublikowano

Jak dużo tej wody podmieniłeś? Duża podmiana napewno nie spowoduje skoku NO3 a jego spadek, chyba że kranówa ma wyższy poziom NO3 niż w akwarium.

Ale może chciałeś napisać że na skutek zbyt dużej podmiany skoczyło Ci NO2? Jeśli udało Ci się podmianą rozwalić biologie to może tak być.

Te wahania parametrów sugerujesz na podstawie zmętnienia? Czy są jakieś inne obiawy? Ryby zachowują się inaczej?

Wg mnie to piach delikatnie syfi Ci tą wode. Sam napisałeś że problem czasem ustępuje żeby za jakiś czas powrócić. Może być tak że podczas pracy przy akwarium czasem go mieszasz lub podczas wlewania świeżej wody zaczyna go podrywać i mąci Ci wode. Po jakimś czasie woda się klaruje. Aż znowu jakaś ryba nie machnie mocniej ogonem przy dnie lub nie zechce podkopać kamienia.

Moja rada - Włóż do akwarium ręke, weź garść piachu unieś 10cm nad podłoże i wypuść. Obserwuj czy całość opada na dno czy może część unosi się i krąży po całym akwarium.

Jeśli tak to ratuje Cie wymiana podłoża. Ewentualnie wata do kubła.

Podmieniaj ok 30L/tyg. Jeśli nie uda Ci się takimi podmianami utrzymać NO3 w ryzach wtedy zwiększysz ilość/częstotliwość.

Opublikowano

Pytasz czy ryby sie dziwnie zachwuja? nie widzialem ich od dwoch dni zza wyjatkiem karmienia, chodz nawet wtedy ciezko bylo je zobaczyc bo nie chetnie pobieraja pokarm, czasem samce sie dziwnie wybarwiaja, siedza schowane i nabieraja kolorów jak przy "walce" o teren - mimo ze nawet sie nei widza. Jak jakas wyplynie to takiem speedem zeby tylko gdzies sie schowac. od kilku dni obserwuje kamienie a nie ryby. przy zmianie dekoracji strasznie zmetnilem wode, przemieszal sie piasek, szyscilem ten glon przy szybie pod piaskiem i jak ruszalem kamienie to woda przypominala chlorowana wode z kranu zero przejzystosci i glupi pomyslalem ze skroo wzsystkie brudy wyszly z piasku i nie zalegaja gleboko to odciagne spora czesc wody i wleje swiezej, Bo tez mam obawy co do tego piasku - kwarc z allegro. Moje kamienie duzo zajmuja miejsca w akwarium wiec mowiac ile litrów wylalem nic wam nie powie. zostalo 60-70% wysokosci wody akwarium. Woda sie ostała i uzyskalem czysta wode, ale zaburzylem cykl azotowy tak mysle. jestem amatorem wiec to co mowie i robie pozostawia wiele do zyczenia, wiec mnie poprawiajcie. wszyscy mowili ze hodowla pyszczaków to latwa sprawa ani roslinek nie trzeba ani dobrego swiatła... RObie co moge gonie chucham dmucham na te rybki zeby bylo dobrze a wszystko wychodzi odwrotnie. Juz zona mowi ze ma dosc tego xD

Edyduje posta poniewaz ryby lepiej czuja, nie robilem nic.. ladnie pobraly pokarm i nawet plywaja, lecz jeszcze nie chetnie.

maly OT, kiedy testowi no2 konczy sie termin waznosci nie sugerować sie jego wynikami? - trzeba poprostu kupic nowy... tak?

No i wracamy spowrotem do sytuacji apatycznego zachowania... Nie wiem co robić.

Opublikowano

Twierdzenie, że cyt. "Akwarium funkcjonuje juz dluzszy czas, wiec woda jest dojzała" nie jest trafne, gdyż tak naprawdę mówimy o dojrzałości akwarium jako całości ekosystemu, a nie wody. Poza tym tak jak kolega powyżej napisał zbyt duża podmiana wody może prowadzić (i często tak jest) do zachwiania równowagi biologicznej w zbiorniku.

Z moich osobistych doświadczeń wynikało, że dziwne zachowania ryb (tj. np. płochliwość i ukrywanie się) było następstwem wysokiego stężenia związków azotowych.

Nie wiem jakie masz testy na NO3 i NO2, ale zakładałam, że nie są to testy paskowe tylko kropelkowe. Jeżeli wykonujesz testy mieszcząc się w terminie ich ważności określonym przez producenta nie ma podstaw twierdzić, że nie będą one miarodajne. Rozumiem, że nie masz możliwości przełożyć ryb do innego zbiornika, zatem gdy odnotujesz wysokie stężenie NO2 sugeruję codziennie uzupełniać wodę o bakterie nitryfikacyjne rozkładające azotyny.

Moja sugestia: rozwaga, cierpliwość i nie podejmowanie zbyt spontanicznych i pochopnych decyzji, bo takie działanie będzie powodować nieodwracalne skutki. Czasami tak jest, że im bardziej przejmuje się człowiek, to tym gorzej coś wychodzi. Nie można się załamywać tylko konsekwentnie dążyć do przywrócenia stanu zgodnego z normą.

Opublikowano
zatem gdy odnotujesz wysokie stężenie NO2 sugeruję codziennie uzupełniać wodę o bakterie nitryfikacyjne rozkładające azotyny.

Z tego co sie orientuje to Produkt SERA sluzy do zaszczepiania kultur bakterii nie widzialem zeby ktos to dodawal do dojrzalego zbiornika, a jezeli juz to musialbym odlowic ryby? A co do do dluzego dzialania, powiem tak. akwarium ma kolo roku, jednak niedawno byl restart gdzie udalo mi sie uratowac 112 litrów wody. minelo ok 2 miesiace od tego incydentu. wiec akwarium nawet po zaburzeniu wtedy biologii, powinno juz sie ustabilizowac i chyba tak sie zreszta stalo poniewaz to dziwne zachowanie zaczelo sie niedawno.

Moze dzisiaj odzyskam te testy... tak jest komus isc na reke.

dziekuje za wsparcie i za rady.

Opublikowano

jeśli dwa miesiące temu robiłeś restart i po restarcie miałeś tam ryby to mogą one cierpieć skutki tego restartu mimo że cykl teoretycznie jest już ustabilizowany...

poza tym podmiana wody <40% nie destabilizuje dojrzałej biologii - z tą teorią funkcjonującą tutaj na forum się nie zgadzam

lepsze od bakterii Sery jest progibio biodigest - i tak, można go dodawać do funkcjionującego baniaka - robię to raz na miesiąc ;)

oczywiście bez testów nic więcej Ci nie wywróżymy - i to kropelkowych a nie paskowych bo te są skrajnie niedokładne Mortem ;)

Opublikowano
Z tego co sie orientuje to Produkt SERA sluzy do zaszczepiania kultur bakterii nie widzialem zeby ktos to dodawal do dojrzalego zbiornika, a jezeli juz to musialbym odlowic ryby?

Można go również stosować w przypadku funkcjonującego, zarybionego zbiornika. Sam go swego czasu stosowałem doraźnie w akwarium z rybami i było OK. Ale skoro teraz są jakieś lepsze i bardziej sprawdzone "medykamenty" (patrz post kolegi Makoka) to przecież możesz pójść w tym kierunku.

poza tym podmiana wody <40% nie destabilizuje dojrzałej biologii - z tą teorią funkcjonującą tutaj na forum się nie zgadzam

lepsze od bakterii Sery jest progibio biodigest - i tak, można go dodawać do funkcjionującego baniaka - robię to raz na miesiąc ;)

oczywiście bez testów nic więcej Ci nie wywróżymy - i to kropelkowych a nie paskowych bo te są skrajnie niedokładne Mortem ;)

Abstrahując od kwestii ewentualnej destabilizacji dojrzałej biologii trzeba zbadać parametry wody. A kolega to nie czyta moich postów dokładnie bo ja bynajmniej nie rekomendowałem testów paskowych, wręcz przeciwnie ;-)

pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
    • Żywice do zbijania NO3 używam już od ponad 6-u lat - początkowo miałem Purolite A520E a po ok roku przesiadłem się na PA202. Regularnie co 2 tygodnie staram się robić kontrolny pomiar NO3 więc mam trochę danych statystycznych (ok 200 pomiarów) 🙂 Testy robię paskami JBL proscan, które skalibrowałem sobie kropelkami JBL, a ostatnio używam jeszcze kropelek Zooklek. PA202 pracowało u mnie prawie 5 lat, po czym wymieniłem je na nowe. W starym (mniejszym) akwarium żywicę regenerowałem jak NO3 dochodziło do 20, w obecnym nowym (większym) dopiero jak przekracza 30, przy czym w starym akwarium miałem dużo mniej ryb niż obecnie 😉 .  W obu przypadkach pierwszą regenerację robiłem po 26-28 tygodniach czyli po ok pół roku. Przy regularnych cotygodniowych serwisach zużywam i podmieniam ok 120 l wody (30%), a gdy NO3 dochodzi do 30 to robię większą podmianę (ok 50%). Gdy kolejne 2 pomiary (co 2 tygodnie) pokazują 30 to planuję regenerację i oczywiście razem z nią znaczącą podmiankę wody (nawet 70%). Czas pomiędzy kolejnymi regeneracjami stopniowo malał i początkowo było to ok 20 tygodni, aż doszedłem do 12-14 tygodni. Od marca 2024 mam nową żywicę, którą regenerowałem po raz pierwszy we wrześniu. Zaskoczeniem dla mnie było to, że już po 4 tygodniach od regeneracji N03 podskoczyło do 30. Na szczęście kilka większych podmian i NO3 spadło, ale po kolejnych 4 tygodniach znowu wskoczyło na 30 i tak się już utrzymuje - dla jasności Zoolek pokazuje pomiędzy 20 a 50. Tak szybki czas po którym żywica mi się zapchała po pierwszej regeneracji wzbudził moje zaniepokojenie i stąd moja ostatnia dociekliwość i aktywność w tym wątku 🙂  Za tydzień planuję regenerację nowym sposobem, o którym pisałem poprzednio - 30 litrów solanki ok 3% (1kg soli), powolny, pojedynczy przepływ przez blok z żywicą. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
    • W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
    • Używam właśnie poliestrowej od innego dostawcy niż poprzednim razem bo tamten już nie ma jej w ofercie. Tamta poprzednia nie robiła mi takiej wody. Oczywiście nie można wykluczyć, że ubytek bakterii ze starej owaty właśnie to powoduje, mimo braku zmiany parametrów NO2, NO3, ale może też trafiłem na wyrób z innej chińskiej fabryczki gdzie proces produkcji jest trochę inny . Woda wygląda przez dwa -trzy dni jak by była lekko zabarwiona (zafarbowana) na na biało, a nie pływał w niej jakiś widoczny gołym okiem pył.  Chyba przy następnej wymianie  włożę wkłady sznurkowe i zobaczę co będzie się działo. Czy ktoś z Forumowiczów używa gotowych sznurkowych , jeśli tak to z jakim PPI bo pamiętam, że kiedyś używałem jakieś w miarę gęste i po kilku dniach się zapychały.
    • Sprzedawca nie ma tu znaczenia, należy zwracać uwagę na rodzaj włókniny. Silikonowe pylą, poliestrowe nie. https://allegro.pl/oferta/wloknina-tapicerska-poliestrowa-owata-sztywna-300g-12017517499
    • Jedno nie daje mi spokoju, czy na pewno dobrze regenerujemy żywice jonowymienne? Powszechnie polecana na forum i stosowana metoda regeneracji zakłada przygotowanie roztworu 10% solanki i objętości 3 x objętość żywicy, w której następnie płukane jest złoże. Patrząc jednak jak sposób regeneracji w domowych stacjach uzdatniania (opis np. https://www.filtry-do-wody.info/blog/regeneracja-zmiekczacza-wody-co-warto-wiedziec/) widzę jedną zasadniczą różnicę: w stacji uzdatniania solanka przechodzi przez złoże tylko RAZ i trafia do kanalizy a u nas żywica zwykle "kąpie się" w solance przez dłuższy czas. Przykładowo, stacja do usuwania azotanów w instalacji domowej (https://sklep.osmoza.pl/usuwanie-azotanow-global-water-nitrate-p-2240.html) zużywa do regeneracji 25l żywicy 140 l wody i 2,9 kg soli (solanka o stężeniu ok 2%) i trwa niecałą godzinę. Proporcjonalnie, do regeneracji 1 litra żywicy zużywane jest zatem ok 5,6l solanki. I teraz pytanie co jest lepsze dla żywicy i jej właściwości absorpcyjnych? Jednorazowe płukanie solanką o mniejszym stężeniu ale w większej ilości, czy długie płukanie w tej samej solance o większym stężeniu? W pierwszym przypadku wypłukujemy wszystko z zabrudzonej żywicy, a w drugim "zabrudzona" solanka wielokrotnie przepływa przez nasze złoże. Tak jak już wcześniej pisałem mam u siebie 3 litry PA202 i do regeneracji używam 6 lub 9 litrów solanki 10%. Regenerację robię na dwa sposoby: albo mieszam gorącą "zupę" w wielkim 9-o litrowym garnku (6 litrów solanki + 3 litry żywicy), albo 9 litrów letniej solanki (ok 40oC) przepycham małą pompką przez dwa szeregowo połączone HW603 z wylotem z powrotem do gara. W obu przypadkach regeneracja trwa ok godzinę. Czasami powtarzam proces regeneracji po raz drugi z nową "czystą" solanką - wtedy kolor "zupy" jest jaśniejszy 🙂  Po tym oczywiście płukanie pod kranem i z powrotem do akwa. Następnym razem planuję jednak przygotować w wiadrze 30 litrów solanki o mniejszym stężeniu i przepchnąć ją tylko raz przez całą żywicę przy wolnym przepływie (litr na minutę). Co o tym sądzicie? A może ktoś już tak robi?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.