Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PH - 8

No2 - 0.3 mg/l

Mam testy kropelkowe tropicala. wynik wskazuje 0.3 jest nieco ciemniejszy ale napewno nie wskazuje 0.9. Czyli azotyny spowodowaly to zamieszanie?

zastanawia mnie zachowanie ryb gdy gaśnie swiatło. wyplywaja z kamieni... (o co kaman???)

Czy podmieninianie codziennie 10% wody moze zaszkodzic? probuje juz w ten sposob. moze wyczyszcze wode wkoncu z tego co w niej siedzi.

Opublikowano

Ryby wyglądaja jakby mialy zaraz zejsc z tego swiata i czuje ze chyba niebawem to nastapi. podmienilem wczesniej wode parametry dalej na tym samym poziomie. a makok, cytujac mnie, pH 8 - przecież to nie jest zly parametr, co do no2 to wg notki przy ulotce nie jest trującą wartościa, Ryby sa plochliwe, stracily kolory, ziewają, jedyna oznaka checi do zycia to pobieranie pokarmu. Jak te ryby padną to rezygnuje z pysków, ostatnim razem mialem obsade która sie o malo nie pozbijała, zmienilem obsade i teraz to.

Opublikowano

ja akurat pisałem o no2 i taka wartość jest szkodliwa... wbrew ulotkom

nie znam Twojej historii, nie wiem co działo sie w Twoim baniaku na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy, nie wiem na czym go prowadzisz, nie wiem czy były jakieś zmiany... wybacz ale parametrów też jest za mało...

pokusiłbyś się o szczegółowy opis i dane, zamiast grozić w zasadzie sobie, że się poddasz ;)

wtedy może coś Ci podpowiemy... bo imho da się poradzić, jak się wie na co... a tak tylko niepotrzebnie zrezygnujesz :P

dla przykładu ryby mogą ziewać częściej bo no2 wypala skrzela...

Opublikowano

Akwarium 200l: 100x40

Filtr chinczyk biologiczny: 1000l/h

Wkłady:

*1koszyk pocieta gąbka o grubej porowatosci

*2koszyk "wata" + bioceramika

*3koszyk bioceramika

Filtr mech.: 1000l/h

Podłoze: kwarc

Dekoracja: wapien filipiński + wapien zwykły (ze składu kamienia)

grałka: 200W - temp. 26st.C

Oswietlnie Power glo

Obsada 2+4 saulosi

parametry bez zmian pH 8, no2 0.3, no3 ok.100 =/

edit:

Wyczyściłem filtr włącznie z wężami, wymieniłem ceramike na nową dodalem jeszcze wate, wpuściłem sera nitrivec, po wyklarowaniu sie wody ryby odzyskały kolory i chec do życia.