Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, jak ulozyc kamienie zeby jednoczesnie zaslanialy filtr i wygladalo to w miara naturalnie i co najwazniejsze nie zaburzaly cyrkulacji wody. Ja mam taki problem, ze przez brak ruchu wody osadzaja mi sie odchody i to na przodzie akwarium. jakies rady? tak to wyglada na schemacie.

5011c0d9467815b8m.jpg

a tak w rzeczywistosci:

5be1c7d1859dee68m.jpg

Opublikowano

Też kiedyś miałem podobne problemy i zadawałem podobne pytania. Teraz już wiem że cyrkulacja to sprawa indywidualna, trzeba samemu dojść do optymalnej konfiguracji.

Jednak może to Ci troche pomoże:

5011c0d9467815b8gen.jpg

1) - odsunięcie sterty od szyby aby woda mogła ją opływać bez większych oporów ale na tyle aby filtr nie rzucał się w oczy.

2) - skierowanie wylotu z biologa w kierunku przedniej szyby ku dnie. Nie wiem czy nie wykorzystujesz go do poruszania taflą?

3) - Jeśli w dalszym ciągu pracuje tam Fan2 to dwa wyjścia - dołożenie słabego cyrkulatora lub to które bardziej do mnie przemawia - wymiana Fana na mocniejszy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

kiedys bylo mniej kamieni i dawalo rade teraz jest problem, nie nie mam juz fana =P to byl nie wypal na skale swiatową =] mam chinczyka 1000l/h ktory ma takiego powera ze az przeraża. wylot mam ustowiony tak jak wylot z mechanika zeby zwiekszyc moc przeplywu. odsuniecie kamieni zdemaskuje filtr a tak góra to po to glownie jest =P

Opublikowano
odsuniecie kamieni zdemaskuje filtr a tak góra to po to glownie jest =P

Nie wiem jak to wygląda ale na schemacie który rozrysowałeś ta sterta kamieni dochodzi do szyby. Którędy te odchody mają być doprowadzone do mechanika? Najlepiej jeśli troche je odstawisz od szyby żeby woda mogła krążyć dookoła akwa.

Opublikowano

Witam, zastosowalem sie do rad i olalem szczerze mowiac maskowanie filtra na rzecz lepszej cyrkulacji. Wylot filtra biologicznego ustawilem tak jak doradzil mi cactus. narazie odchodów nie widać. Jedyne czego nie rozumie to dlaczego nie moge uzyskać krystalicznie czystej wody? stosować UV? w małym akwarium działa tylko jeden filtr kaskada i jest ok a tu 2 o takiej przepustowosci i dalej mgła, co widac na zdjeciu zreszta.

b82d13eae124fdcfm.jpg

Opublikowano

Nie jest tragicznie...

A to przypadkiem nie jest wina tego, że grzebałeś w akwarium, przekopując pewnie piasek?...

Opublikowano
To jest mgiełka "biologiczna"

dobrze że nie smog elektromagnetyczny :lol:

żeby nie było mgiełki musisz przemielić całą wodę w akwarium przez porządny wkład jakieś minimum 4-5 razy na godzinę ;)

nie wiem jakie masz akwa, ale 1000l/h wcale nie powala ;)

oczywiście wykluczam "mgiełkę" wynikłą z grzebania w piachu, bo ta zniknie szybko

Makok :>....

Gorol :P

Opublikowano

Powiem inaczej, jak poruszam piaskiem to jest mgławica, kiedy piasek osiadzie woda zostaje dalej przymulona czasami tylko staje się taka czysciutka kilka razy doslownie widzialem ja idealnie przejzysta patrzac z boku, bo z przodu jest wrazenie czystej. Ryby tez sie ostanio dziwnie zachowuja pH jest na poziomie 8+. Znajomy mowil zeby wsypac sody oczysczoej ale mam obawy co do tego. Nie wiem czy to przez ta mgle czy z woda cos nei tak. stosuje podmianki co tydzien, myslalem ze te zalegajace odchody przykwaszaja. a co do filtra, Biologiczny 1000l/h i mechanik rownież 1000, na akwarium 100x40 nie wydaje sie slaba filtracja - chyba ze sie myle.