Jump to content

Samica inkubuje małe?

i3l4z0

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.

Od stycznia 2011 mam swoje pierwsze akwarium (200l) z malawi.

Od samego początku mam tą samą obsadę.

Zaobserwowałem, że jedna z samiczek saulosi od kilku dni trzyma się raczej na boku pozostałej gromady, unika kontaktu z innymi rybami, ma ewidentnie powiększony pysk, a podczas karmienia raczej się nie częstuje tak ochoczo jak pozostali mieszkańcy, wręcz nawet wcale nie je. Z tego co czytałem wszystkie te objawy pasują do nadchodzącego potomstwa. :rolleyes: (Mogę postarać się zrobić jej zdjęcie, być może pod okiem profesjonalistów okaże się, że coś innego jej dolega.)

Powiedzcie proszę co w tej sytuacji zrobić?

Przełożyć samą rybkę do oddzielnego mniejszego akwarium i czekać na efekty?

Czym ją karmić, żeby jadła? Nie jestem doświadczonym akwarystą bo to moje pierwsze sensowne akwarium.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Nigdzie jej nie przekładaj bo i po co... to jej pierwsza inkubacja więc nie ma sensu.Niepotrzebny stres.

W czasie inkubacji i tak nic nie je(może jakiegoś okruszka) więc się tym nie przejmuj.

Poczytaj faq i forum bo te zagadnienia były już poruszane.

Witaj

Wygląda że to pierwsza inkibacja :) Samiczki nie odławiaj bo przy pierwszej jest bardzo zestresowana i może połknąć lub wypluć ikrę, niech donosi w głównym. Jak będziesz potrzebował młodych, będziesz miał jeszcze wiele okazji :)

• 2 weeks later...

podepne sie pod temat. moje samice saulosi wielokrotnie juz inkubowaly, nigdy ich nie odlawialem i przez rok czasu uchowaly mi sie 2 mlode rybki.

tym razem dokladnie chce zaobserwowac co dzieje sie z mlodymi. moja 'ciezarna' samica inkubuje od kilkunastu dni, dzis jednak zauwazylem, ze jej pysk jest jakby mniejszy, tzn cos tam jeszcze ma ale nie tak duzo jak wczesniej. zastanawiam sie czy mozliwe jest, aby samica wypuszczala mlode na raty? mial ktos podobna sytuacje?

planuję niebawem umieścić ją w pływającym kotniku, zastanawiam się po jakim czasie bezpiecznie będzie młode umieścić w ogólnym zbiorniku. czytałem, że młode wychowujące się w kotniku mają tendencje do pobierania pokarmu z tafli, przez co mogą narazić się na atak innych ryb... czy wpuszczenie ich w nocy wystarczy? po jakim czasie zrobić to najlepiej?

Samica może wypuszczać młode przez kilka dni.Z twojego opisu można wywnioskować że tak się stało.Pisałeś że kilka razy już inkubowała, czyli "zgubienie" ikry jest mało prawdopodobne jak sugeruje kol.wyżej.

Młode wpuść po osiągnięciu ok.2cm.

czy wpuszczenie ich w nocy wystarczy? po jakim czasie zrobić to najlepiej?

Musi wystarczyć, nic innego zrobić nie można...

Drugie pytanie jest źle sformułowane... Nikt Ci nie napisze, że za 63dni, można je wpuścić:D. Gdy osiągną rozmiar nie mniejszy niż 2-3cm(czyli taki, aby dorosłe samce nie ''chapnęły'' ich za jednym razem:)), wtedy można je wpuszczać, ale gwarancji, że przeżyją, nie dostaniesz;)