Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabąblacz. Fajne słowo.A gdyby ktoś pokusił się o testy natlenienia wody przy użyciu brzęczyka, samego ruchu tafli i np. ozonatora... rozwiązałoby to wieczny spór między zwolennikami i przeciwnikami sodówki w baniaku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

oto stronka mówiąca o wpływie ozonu na organizmy.

http://www.retinaamd.org.pl/publ_ozon.php#fizyka

więc podawanie ozonu do aqa mogło by miec pozytywny wpływ na ryby , ale .......

Ale nie jest to do końca potwierdzone badaniami laboratoryjnymi .Jak w powyższych opisach.

experymenty czas zacząc.

pozdro.

witam ponownie.

Po rozmowie z biologiem/chemikiem małe sprostowanie .

Podawanie OZONU w dużych ilościach jest szkodliwe dla org.żywych.

Ozon można by jedynie podawac w momencie jakiejś wyraznej choroby u ryb , to miało by sens i pozytywny wpływ na prędkośc zdrowienia .

pozdro

Opublikowano
Tfu, zgiń przepadnij. OKSYDATORA :D

ale mi życzysz same pozytywne słowa:p:p:p:p:p:p

Zdecyduj się Panie NABE

- ozonator

czy

-oksydator ?????

Wiem chodziło ci o OKSYDATOR czyli zastosowanie -

np 30% roztworem nadtlenku wodoru. Używa się to np: w oczkach wodnych, stawach w okresie zimy .

Ale tak jak napisałem wyżej zastosowanie ozonu też może miec pozytywny wpływ na ryby , ale tylko podczas leczenia.np ,:chorób skórnych.W krótkim okresie podawania.

pozdro

Opublikowano

Ozon - zastosowanie z takich samych powodów jak lampa uv, do sterylizacji. Wcześniej mialem na myśli oczywiście oksydator, nawet taki własnej roboty jak opisuje Edek w "Pielęgnice moja pasja", str 23. Nie, nie testowałem tego sam, chociaż mam wielką ochotę sprawdzić. 30% H2O2 to chyba jednak przesada, źródło mówi o podaniu wody utlenionej 3-6%. Jakieś sensowne sposoby na pomiar ilości tlenu w wodzie?

Opublikowano

Ozon, podobnie jak chlor używany jest do dezynfekcji wody w SUW czy basenach.

Nalalibyście sobie domestosu do baniaka?

No właśnie. :P