jakmor Opublikowano 10 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam Pewnie część z was mnie od razu obrzuci nie wiem czym... Od kilku lat hoduję siebie pyszczaki. Nie jestem jednak znawcą w tej dziedzinie. Ostatnio zauważyłem że moja samiczka maingano ma w paszczy ikrę. Nie mam bladego pojęcia jak wygląda tarło więc nawet nie wiem jak to zauważyć a co za tym idzie nie mam bladego pojęcia kiedy to było . Dziś postanowiłem ją odłowić ?? Czy to dobre posunięcie ??
Aspat Opublikowano 10 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Wszystko było... Ja odłowiłbym samicę w ok. 3 tygodniu po odbyciu tarła. Jeżeli samica ma ikrę od paru dni to trochę się pospieszyłeś... Czy to dobre posunięcie, musisz odpowiedzieć sobie sam. Masz co zrobić z młodymi?, jeżeli nie to powinieneś zostawić samicę w ogólnym i mieć nadzieję, ze żadne się nie uchowa. I tak na przyszłość...najpierw czytaj potem pytaj;) 1
jakmor Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor #4 Opublikowano 10 Grudnia 2011 ... czy wpuścić ją z powrotem do dużego baniaka ?? Czy zostawić ją tak ?? ...a małe pewnie rozdam albo zwiozę do zoologicznego.
marek_z_81 Opublikowano 10 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Jak ci nie zależy na młodych to ją wpuść niech natura zadecyduje o dalszych losach narybku. 1
jakmor Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor #6 Opublikowano 10 Grudnia 2011 A jeśli ją zostawię to ...??
Aspat Opublikowano 10 Grudnia 2011 #7 Opublikowano 10 Grudnia 2011 A jakiej wielkości jest ten kotnik? Każdy odłów to dodatkowy stres u ryby, jeżeli ją przełożysz do ogólnego to jest wielce prawdopodobne, ze nie donosi... Na zoologi nielicz, chyba, ze się już z kimś dogadałeś. Mało który chce przyjąć pyszczaki... 1
jakmor Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor #8 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Kotnik mam chyba 30L. Chciałbym ze dwa trzy osobniki sobie zostawić resztę rozdam chętnym ...
Aspat Opublikowano 10 Grudnia 2011 #9 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Trochę mały... Nie ma co kombinować. Tarła doświadczysz jeszcze nie raz. Proponuję przenieść samicę do ogólnego, a nuż coś się uchowa. A przy kolejnej okazji, wzbogacony o lekturę forum:), zrobisz wszystko jak należy. Powodzenia. 1
jakmor Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor #10 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Thx za wszystkie podpowiedzi ...
Rekomendowane odpowiedzi