Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie, mam szybkie pytanko odnośnie cyrkulatora. Podłączyłem go pod moja chlewnie i całość mam na czasówce, czy może chodzić tylko 12h? Czy lepiej żeby chodził 24h/D.

Proszę o zwięzłą odpowiedz pozdrawiam :)

Opublikowano

Cyrkulator? Nie rozumiem dlaczego ma chodzić cały czas jeśli nie ma takiej potrzeby?

Ja włączam kilka godzin przed podmianą żeby wydmuchał do mechanika to co ewentualnie gdzieś zalega.

Opublikowano
Cyrkulator? Nie rozumiem dlaczego ma chodzić cały czas jeśli nie ma takiej potrzeby?

dlatego, że dzięki temu następuje ruch tafli wody - a przez co napowietrzanie jej, po drugie cały czas dmuchając w stronę mechanika powoduje ze kupska nie zalegają w akwarium.

Opublikowano
Cyrkulator? Nie rozumiem dlaczego ma chodzić cały czas jeśli nie ma takiej potrzeby? Ja włączam kilka godzin przed podmianą żeby wydmuchał do mechanika to co ewentualnie gdzieś zalega.

Dokładnie bo cyrkulator

http://img522.imageshack.us/img522/3979/beznazwy2bh.jpg a cyrkulator http://img818.imageshack.us/img818/3142/beznazwy1xub.jpg to różnica.

Opublikowano

U mnie za ruch tafli odpowiada inne urządzenie, kupska przy wyłączonym cyrkulatorze owszem - zalegają ale w ilości odpowiadającej objętością jednej porcji pokarmu dla 5 ryb w miejscach niewidocznych, wystarczy włączyć przed podmianą i po sprawie.

W moim przypadku wyłączanie cyrkulatora nie wynika z oszczędności. Kiedy jest włączony ryby prawie non stop skierowane są w lewą strone akwa "pod prąd". Przy wyłączonym cały spektakl za szybą wydaje mi się bardziej naturalny.

Opublikowano

Żeby móc odpowiedzieć Tobie na to pytanie musiałbyś się najpierw pochwalić jaką funkcję ma pełnić ten cyrkulator. Jeżeli jest to jedyne, lub podstawowe źródło ruchu wody to jak najbardziej powinien działać "non-stop". Natomiast jeśli pełni funkcje pomocniczą dla reszty filtrów, które i tak mieszają wodą i jej lustro, to możesz sobie pozwolić na pracę 12h.