Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli napisane wyraźnie że mechanik musi być i tak to prawda czy będzie to gąbka filtra wewnętrznego czy element sumpa więc dyskusja o tym samym różnymi słowami...niski poziom usiłowania zrozumienia drugiego człowieka poraża...;)

--

niekoniecznie, co udowodnię tym:

Brawo ciekawa produkcja cinematograficzna brawo ;) Głos lektora rzeczowo objaśnia zagadnienie...może też coś zrobie:D

Opublikowano
i będzie więcej filmików - zasubskrybuj kanał :smile:

w dzisiejszym odcinku awaryjne wyłączenie pompy i wszystko z tym związane :razz:

makok szanuję Twoje wyczyny i lubię o nich czytać ale ten post to już chyba mały OT

dla mnie pytanie było jedno:

Nie wiem czy w tej wodzie zda egzamin sam napowietrzacz bez filtra wewnętrznego. Jak sądzicie?

jeżeli używasz dyfuzora w filtrze wewn. to nie przeszkadzają Tobie bąbelki, więc ja proponuję dać sobie spokój z zatykającym się dyfuzorem i dołożyć "bąbelki z brzęczyka" :)

filtr wewnętrzny zostaw bo zawsze warto mieć 2 filtry, jak czasami wyczyścisz kubeł to będzie trochę wyjałowiony, zanim się ustabilizuje to akwarium pociągnie wewnętrzny bo jego gąbka nie odpowiada jedynie za mechanikę - pod warunkiem, żę nie wyczyścisz obu filtrów jednocześnie, tego unikaj :)

Opublikowano

U pysiów nad filtracja jest niejako obowiązkiem...;)

U mnie 400 parę litrów i kubełek fluvala 30x, powerhead 2000 z gąbką filtr wewnętrzny z lampą UV i filtr przelewowy do akwarium 500l. Brzęczyk tetry i kamień napowietrzający.

Żadnego dyfuzora nie zrobiłem-idea musi być tak proste w obsłudze by w razie czego Teściowa mogła przyjść z pomocą ;)

Opublikowano

masz rację Filas, apeluję do modów o usunięcie mojego postu i obiecuję poprawę :mrgreen:

co do pytania:

ja bym wywalił bąbelki i zostaawił sam filtr wewnętrzny skierowany ku powierzchni, bo bardziej od filtrów wewnętrznych nie lubię bąbelków...

w sumie cokolwiek co porusza taflę wody równie dobrze napowietrza, jak te babelki

Zrobione :twisted:

eljot12

Opublikowano

A i otóż nie masz racji ze względów czysto fizycznych. Więcej w wodzie rozpuszcza się tlenu od bąbelków (ale drobnych)...Sam ruch wody napowietrza ale nie tak skutecznie.

Opublikowano

ja nie powiedziałem że lepiej, tylko że równie dobrze, co udowodnione jest w 95% baniaków na tym forum :P

nie przekonasz mnie, bo od początku nie stosuję bąbelków i rybom to nie przeszkadza ;)

Opublikowano

A po co się kłócić o to, wystarczy porównać powierzchnię styku wody z powietrzem.A sam tlen.. jest słabo rozpuszczalny w ciepłej wodzie, mimo wszystko.

Opublikowano

Wiesz tlen jest rozpuszczalny słabo ale wymuszone wysycenie dodatkowym napowietrzaniem podnosi ta wartość. Co nie znaczy że bąbelki są niezbędne. A argument ze 95% na forum ...to nie merytoryczny argument. Znam 90% ludzi łykających antybiotyk-mimo ze bez potrzeby bo maja infekcje wirusową...

"Napowietrzanie jest jednym z najważniejszych czynników potrzebnych do zapewnienia odpowiednich warunków do hodowli ryb i roślin w akwarium. Nie jest to tylko bezpośrednie dostarczanie tlenu do wody, lecz przede wszystkim mieszanie wody, dzięki czemu zwiększa się powierzchnia mająca kontakt z powietrzem. Znacznie polepsza to przenikanie tlenu do wody, który zużywany jest przez rybki, a w nocy także przez roślinki oraz przyśpiesza usuwanie szkodliwych gazów z wody. Zamontowanie napowietrzania jest szczególnie konieczne kiedy hodujemy w akwarium dużą liczbę rybek lub mamy w nim mało roślin produkujących tlen..." Wiadomo czym mniej ryb i większe akwarium tym bardziej wystarcza cyrkulacja, mimo tu uważam że bąbelki zwiększają powierzchnie styku woda tlen. Wzmagają też cyrkulacje wody dół-góra

• Dziękuję 1
Opublikowano

o cyrkulację bym się nie martwił bo przy dwóch filtrach i akwarium niespełna 200 parę litrów to będzie ok

osobiście nie używam bąbli z pompki bo nie mam takiej potrzeby, wszystkie wyloty z filtrów skierowane mam tak aby poruszały taflą, niemniej jednak używam dyfuzora ponieważ mam wrażenie, że szczelnie przykryte akwarium jakie posiadam (takie przyzwyczajenie z dawnych lat) nie pozwala na wystarczającą wymianę powietrza nad wodą a dyfuzor wprowadza powietrze wężykiem z poza obudowy - tak to sobie tłumaczę i być może coś w tym jest. Natomiast jeżeli chodzi o akwaria otwarte (bez szybek przykrywających) to mocna cyrkulacja powodująca ruch tafli wody jest moim zdaniem wystarczająca.

tak poza tematem, to z moich obserwacji stwierdzam, że dyfuzor ustawiony na maksa jest najszybszym sposobem na usunięcie filmu bakteryjnego z powierzchni wody, oczywiście nie porównuję tutaj zbiorników z przelewem do sumpa, wystarczy włączyć dyfuzor na noc jeżeli komuś widok bąbli przeszkadza i na drugi dzień "błony" brak :)