Skocz do zawartości

Ustawienie akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem czyba, że źle szukałem. Ale wracając do tematu. Zmieniłem miejsce zamieszkania i wkoncu mogę zacząć przygode z akwarystyką od nowa ale pojawił sie problem usawienia akwarium w pokoju. Z braku innego miejsca może stać tylko przy wejściu do niego tak, że wchodząc będzie się przechodzić wzdłuż przedniej szyby. Czy częste, bliskie przechodzenie przed akwarium może negatywnie wpływać na ryby? Tyle się naczytałem o płochliwości pyszczaków. Dodam tylko, że wcześniej nie miałem styczności z malawi. Chciałbym mieć 12-14 ryb w akarium o pojemności ponad 300l. Liczę na waszą wiedzę. Dzięki

Opublikowano

moje akwaria zawsze stały w najbardziej ruchliwym miejscu

ryby jak się przyzwyczają do ruchu to przestaną reagować ... najgorzej jak postawisz w mało ruchliwym miejscu i tylko od czasu do czasu podejdziesz

popatrz na ryby w akwarystykach zero reakcji bo zawsze ktoś się kręci

pozdrowił ;-)

Opublikowano

Moje stoi blisko drzwi wejściowych do pokoju i nic sie nie dzieje pływają normalnie a jak kręcę się po pokoju to po prostu pływają za mną :D

Opublikowano

tak samo jak moi przedmówcy jestem zdania, że akwarium powinno stać w miejscu gdzie ktoś często przebywa i się kręci. Moje wcześniejsze akwa stało w kącie pokoju i gdy podchodziłem to skalary i boliwijki chowały się jak mogły. A teraz pyski mimo krótkiego pobytuw nowym zbiorniku stojącym kolo drzwi pływają za mną w każdą stronę!

Opublikowano

To i ja dodam coś od siebie w temacie, gdyż moje poprzednie akwarium właśnie tak było ustawione jak Kolega @astek planuje tzn. stało przy ścianie tuż przy samym wejściu do pokoju i wchodząc do pokoju przechodziło się wzdłuż przedniej szyby. Otóż moje doświadczenia są trochę odmienne aniżeli Kolegów - przedmówców. Gdy pokój był pusty niestety w momencie wchodzenia do niego ryby się płoszyły. Takiego zachowania natomiast nie przejawiały, gdy ktoś już był w pokoju i wchodziła kolejna osoba. Niektórzy akwaryści wówczas sugerowali, że przyczyną może być wysokie stężenie związków azotowych, ale testy nie wykazywały nadmiaru takich związków w zbiorniku. Nie wiem czym to było spowodowane, ale teraz swojego nowozakładanego akwarium nie ustawię po raz kolejny w taki sposób. Teraz będę starał się tak je ustawić, żeby stało vis a vis drzwi wejściowych do pokoju i żeby ryby relatywnie wcześnie widziały osobę wchodzącą do pokoju.

pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję za waszą pomoc i podzielenie się własnymi doświadczeniami, nie pozostaje mi nic innego jak tylko postawić akwarium w tym miejscu(innej możliwości nie ma, a szkoda) i przetestować to na własnej, że tak powiem skórze. Jeszcze raz dziękuję kolegom za pomoc.