Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie

Chciałbym założyć akwarium

Będzie ono wymiarów: 116cm szerokość x 35 głębokość x 40 wysokość czyli 162litry

takie planuje zamówić ze względu na wymiary szafki

powiedzcie proszę czy warto i czy lepiej

z takiego szkła? np: http://allegro.pl/akwarium-optiwhite-80x40x40-10mm-wroclaw-i1969189799.html

oraz jakiej grubości szkło zlecić ?

podobają mi się ryby z jeziora Malawi, a raczej ich otoczenie, kamienie skały uboga roślinność, nie przepadam za ogródkiem Wink

podoba mi się styl: http://imageshack.us/f/37/02mal.jpg/

ogólnie jestem początkujący, ale staram się wszystkiego dowiedzieć przed zakupami

troszkę mnie przeraża czyszczenie/eksploatacja akwarium i chciałbym zrobić je najmniej obsługowe/uciążliwe

czy istnieje ryzyko iż kamienie które znajdę w moim otoczeniu mogą wytworzyć trujące dla ryb właściwości?

nie wiem jakie pozostałe podzespoły wybrać

mata, pokrywa rurki wyjścia itd itd chciałbym to bardzo estetycznie wykonać i porządnie

widzę na alledrogo że są filtry zewnętrzne z grzałką

czy to dobre rozwiązanie? jak często trzeba płukać czyścic i coś wymieniać w takim filtrze?

jakie zastosować oświetlenie?

czy trudne i jak jest zamontowane automatycznego karmienia?

Z Góry dziękuję i Pozdrawiam

P.S. czy jest możliwe zmienić sobie ustawienia forum w profilu by był ciemny tekst na jasnym tle, zdecydowanie mniej mecze wtedy wzrok

Opublikowano

Kamienie "z pola", potrzebny sprzęt skompletujesz w każdym sklepie zoologicznym, na forum jest wiele tematów gdzie znajdziesz ospowiedź na swoje pytania.

Opieka i utrzymanie akwarium z Malawi jest względnie proste i nie zajmie ci więcej niż godzinę tygodniowo.

Jeśli chodzi o profil kolorystyki forum to na razie nie będzie takiej możliwości.