Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

uruchomiłem już 720 l zbiorniczek, przeprowadziłem "zabawę" z wprowadzaniem bakterii nitryfikacyjnych wszystkie parametry odnośnie azotu są ok, zastanawiam się jednak nad twardością wody i ogólna i węglanowa jest bardzo wysoka ogólna to ok.40 stopni.

Czy po wpuszczeniu małych rybek nic im się nie stanie?

Opublikowano

Nie powinno im sie nic stać choć ja rekordowo miałem 34 TWW ... jak ty osiągnęłeś takie parametry twardości ?

Opublikowano

jeśli masz taką wode w kranie to współczuje i rybom i tobie ale sądze ze to jednak Twoje zabiegi uzdatniające. Jeśli jednak masz tak twardą wode w kranie to będziesz musiał ją mieszać z wodą bardziej miękką np destylowaną gdyż na dłuższą mete aż tak wysoka twardość mogłaby spowodować dyskomfort nawet u pyszczaków.

Opublikowano

Niestety taka jest kranówka,

co do mnie nie ma się co przejmować gotuję wszystko na wodzie mineralnej, gdy miałem mniejsze akwarium to również i pysie pływały w wodzie źródlanej, jednak 700 l wody to za duży koszt :/

Do jakiego poziomu mógłbym zbić twardość wody wodą destylowana aby z kolei nie stało się tak że w wodzie będzie za mało soli mineralnych?

Opublikowano

Jeżeli zrobisz wodę pół na pół to będzie ok za nisko też nie warto. Zwłaszcza że warto u ciebie ma równiez wymiar materialny. Pysiakom nic sie nie stanie i w wodzie np 30 dGH i 30 dKh jednak 40 to już za grubo.

Opublikowano

Przy takiej twardości polecam filtr RO, trochę kosztuje ale moim zdaniem to będzie najlepsze wyjście.

Opublikowano

Dzięki za radę w ciagu tygodnia będę posiadaczem filtra RO.

Więc moje pytanie będzie brzmieć jaką twardość wody utrzymywać w akwarium?

Niestety spowoduje to że na rybki będę musiał znów troszkę poczekać aż zaleję baniak wodą i stworzę od nowa dobre warunki dla pysiów.

Opublikowano

A najlepsze z tego wszystkiego jest to że otrzymałem razem z filtrem pływak dzięki któremu nie muszę się martwić o wyparowaną wodę będzie mi dolewał zawsze tyle co wyparuje.

• 1 rok później...