Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cena meeegaaaa przesada to już za nią nowe akwa lepiej kupić:P wątpię by korzeń stabilizował PH inny odczyn i raczej je obniża jak coś.

Można powiedzieć, że stabilizuje bardzo niskie kwaśne pH. To co wszyscy pragniemy, nawet pożądamy w Malawce ;)

Cena kosmiczna. Koszt nowego akwarium lub fabrycznej aluminiowej pokrywy.

Opublikowano

Dziękuję z opinie. Też jestem przekonany, ze raczej niskie pH :)

Z tymże osobiście bym się pH w moim przyszłym akwarium nie przejmował. Mam dostęp do różnych substancji (m. in. NaOH, KOH, NaHCO3) czystych laboratoryjnie. Także moje marne 7.4 pH mogę sobie wyciągnąć pod okiem specjalistów :) Nie martwię się, że mi korzeń obniży pH. Martwię się, że mi na długo zabarwi wodę, dlatego spoglądam na droższe opcje już spreparowane, gotowe do wrzucenia do akwarium.

Są na Allegro bardzo ładne korzenie red moor ale nie spreparowane. Nie mam ani czasu ani możliwości, aby spreparować je samemu.

A znacie może Panowie jakieś dobre inne źródło korzeni do kupienia poz Allegro?

Opublikowano

Ja swoje gotowałem w dużym garnku s solą. Poszło mi około 10 kg. Po kilka godzin dziennie. Później płukałem w gotującej samej wodzie. trwało to około 3 tyg. Po kilka godzin dziennie na kuchence, później stał w tej wodzie i następnego dnia ponownie. Był duży także przy gotowaniu zmieniałem pozycję (górna część a później dolna) POLECAM. Wodę z solą wymieniłem co 2 dni do gotowania.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak jak riders mówi, te korzenie znajdziesz sam. Idz do lasu znajdz powalone drzewo. Najbardziej mnie rozbawilo old pine wood. No korzeń sosny i tyle... chyba sam zaczne zbierać i sprzedawać.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pine to pine:) marketing... Ale jak ładnie wygąda. Jeszcze 2 lata temu mogłem sobie pozwolić na łażenie po lesie. Dzisiaj skończy sie zapewne na zakupie gotowego wypreparowanego korzenia. Zreszta znalazłem juz firmę na Allegro. Za 2 tyg beda mieli odświeżona ofertę.