Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, czy przy klejeniu rur i kształtek z PVC oprócz kleju używaliście jeszcze specjalnego odtłuszczacza, czy da radę zwykły rozpuszczalnik lub inny sprawdzony środek?

I czy smarować obie powierzchnie czy starczy jedna?

Opublikowano

Ja smarowałem obie części. Zwykłym rozpuszczalnikiem nie próbowałem. A jeśli chodzi o środki do klejenia to Qatey Primer - środek odtłuszczający i Qatey All Purpose Cement - klej. Zarówno jedno jak i drugie jest w małych opakowaniach. Bardzo często polecany jest przy systemach NIBCO. A jak ktoś klei GF+ lub Tecno Plastic czy inne elementy, to podobno Tangit też jest dobry - stosowałem oba z powodzeniem. Ostatecznie pozostałem przy pierwszym rozwiązaniu bo mają w puszkach takie fajne pędzelki do rozprowadzania środka . Bardzo poręczne przy niewielkich średnicach i ilościach klejonych części.

Opublikowano

ja stosowałem taki środek . W tym celu możesz zakupić specjalistyczny lub jakiś roboczy spirytus ... Chodź uważam że lepsze są rury zgrzewalne .

Opublikowano

Kleiłem pcv białe do ziemnej wody i awaryjnie rury pcv przeznaczone do zgrzewania, używałem kleju VODARO 15010-VO. Wystarczyło odtłuszczenie denaturatem albo acetonem.