Skocz do zawartości

Wysokie NO2 , NO3 , pomoc przy starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym uzytkownikiem forum i juz wiem ze bede tu czesto zagladac. moja przygoda z Malawi zaczela sie jakies 2 mce temu i zaczyna kwitnac, wszystko dzieki mojemu szwagrowi ktory rowniez jest zarejestrowany tu na forum. Juz na samym poczatku mam mnostwo pytan dotyczacego mojego AQUA. mianowicie jest to sloik o 260 ltr pojenmosci z dwoma filtrami :(zew) TETRATEC EX 700 (wew) HAILEA BT700 , z dnem "OCEAN GRAVEL" i sa rowniez 3 OCEAN ROCK (takie z dziurkami :P) inaczej Wapien filipinski.

sloik stoi z rybkami "juz" 2 tygodnie i jak narazie wszystko dziala, przynajmiej tak mi sie wydawalo , dopoki szwagier nie przyszedl ze swoimi testami i uswiadomil ze cos jest nie tak. NO2 jest wysokie ... moze zaczne od wynikow wszystkich testow:

Testy wykonane dzis 28/11/2011

Temp ; 25.3

Ph ; 7.7

NH3 ; 0.2

NO3 ; 70

No2 ; 0.8

GH ; 12.32

KH ; 7.84

w aquarium jest 25 malavi , 20 z nich to maluchy nie majce 3cm.

sloik kupilem od kolesia co mial je 4 lata. powiedzial ze filtr jest dojrzaly i wszystko wystarczy podlaczyc i bedzie chulalo jak ta lala. moze zle zrobilem ale uwierzylem na slowo i tak tez zrobilem. po 14 dniach woda zaczela dziwnie smierdziec i zaczela robic sie zielonkawa, dosyc mocny odcien.wymienilem 3/4 wody w aquarium , dolalem swiezej z AQUASAFE i teraz jest znow ladnie i kolorowo. ale zapach dalej jest , (nie tak mocny jak byl ale jest) co mam zrobic by ustabilizowac warunki w sloiku. czy mam na nowo wystartowac ze wszystkim tyle ze tym razem oczyszcic filtr do zera by pozbyc sie zlych bakterii , czy tez czekac az samo sie zrobi? nie bardzo wiem co zrobic.czy wszystkie wyniki sa tragiczne czy nie sa zle. Uprzejmie prosze o pomoc.z gory dziekuje .

Sebastian

Opublikowano

Oprócz twardości i odczynu wszystko do d.... choć i te można by podnieść.

Jeśli po podmianie 3/4 wody masz NO3 70 to jakie masz w kranie?

Filtra nie czyść (o jakie złe bakterie ci chodzi?). Dodaj do zbiornika bakterii, sprawdzone Prodibio - BioDigest.

Opublikowano

A ten filtr zewnętrzny przypadkiem się nie ''przydusił''??? Woda cały czas w nim była? Jeżeli tak to po jakim czasie zaczął pracę po przerwie tj. od wyłączenia go u poprzedniego właściciela i ponownym włączeniu go u Ciebie? Czy może dostałeś ''suchy'' (czyt. bez wody)?? Możliwe, że zaczęły się wewnątrz procesy gnilne, a jak go uruchomiłeś to wszystko powędrowało do akwa... Oto moja teoria:D

Co do zapachu, to trudno powiedzieć... Po otwarciu pokrywy dziwny, dla niektórych nieprzyjemny zapach zawsze będzie. Ale jeżeli w pomieszczeniu w którym znajduje się zbiornik nie ''pachnie'' to nie ma się czym niepokoić:)

Opublikowano
po 14 dniach woda zaczela dziwnie smierdziec i zaczela robic sie zielonkawa, dosyc mocny odcien.
Jeśli to prawda to raczej nie chodzi o procesy gnilne, bo wtedy syf poszedłby od razu no i młode ryby mogły by tego nie przetrzymać.
Opublikowano

jestem bardzo zadowolony z szybkiej reakcji i pomocy jaka mi udzielacie. tak wiec filtr byl raczej suchy bo duzo powietrza wyposcil podczas uruchamiana. tak wiec to mialem na mysli mowic o bakteriach...uruchomiony zostal ponownie po okolo 2 tygodniach. fakt troche zielonego syfu wlecialo podczas uruchamiania. eliot12 to jak podniesc "parametry wynikow " juz szukam na ebay to co mi podeslales...dzieki

Opublikowano
tak wiec filtr byl raczej suchy bo duzo powietrza wyposcil podczas uruchamiana. tak wiec to mialem na mysli mowic o bakteriach...uruchomiony zostal ponownie po okolo 2 tygodniach.

To dobrze że był suchy, jakbyś włączył zalany po 2 tygodniach, to by była bomba biologiczna o której pisał Aspat. Koniecznie sprawdź parametry kranówki. Podniesiesz Ph i KH dodając sody oczyszczonej przy podmianie.