Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla mnie za żółty, taki do holendrów

Bo masz żółty piach i tak ci się wydaje ;)

Jak widać wybór oświetlenia tak jak pisał yaro jest bardzo indywidualny :)

Choć poniżej 8800 i powyżej 14000 bym nie wychodził, w dół za żółto w górę za niebiesko.

Opublikowano

Panowie bo tak też się zastanawiam....nad oprawą jaką mam wybrać i znalazłem takie coś: http://www.libra-zoolamp.com.pl/component/virtuemart/details/319/101/oprawy-hqi/oprawa-hqi-oceanic-70w.html wydaje mi się to ładniejsze niż standardowe, te czarne co większość ma...ale jest to trwałe? I też powiedźcie mi czy nie lepiej zainwestować w 150w? Mam w akwarium kryptokoryne i zastanawiam się czy te 70w pociągnie roślinki na wymiarach 100x50x50...znaczy jedną rośline :P

Opublikowano

W takim akwa miałem 2 świetlówki 18 W i krypto rosła aż miło (ale woda nie była malawijska ;)) więc 70W spokojnie starczy :). Dla roślin liczy się też barwa światła więc IMHO moje 8800 będzie dobrym kompromisem. Oprawa jak oprawa tylko kolorek inny ;)

Opublikowano

O ile mi wiadomo Cryptocoryny nie są zbyt wymagającymi roślinami... 70W styknie:D

Biały kolor - kwestia gusty, dla mnie czarny pasuje wszędzie, a z białym to różnie jest;)

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie :D zamęczę Was..ile nad akwarium musi być takie oświetlenie..? bo mi by pasowało tak max z 10cm nad samym akwarium... jeszcze pod doniczką od hydroponiki, nie chce jej dodatkowo oświetlać.. i czy akwarium musi być przykryte szybą? Poza wyskakującymi rybami (mam wzmocnienia na całą długość akwarium jedynie boki musiałbym zabezpieczyć) istnieje jakieś inne ryzyko, jakiegoś spiecia od skraplającej się wody z akwarium..bo byłaby ta lampa dosyć blisko samej wody..jakieś 15 - 20 cm.. i czy ono mocno się grzeją?

Opublikowano
BLV Nepturion 14000K

kolega pytał o biały a Ty mu wyjeżdżasz z niebieskim :D

ideany będzie BLV Spalite 8800K - szukaj w aqva-light.pl

mam nad swoim baniakiem i jest idealnie biały :P

wcześniej miałem jakiś 6500K ale nie pamiętam firmy - demasony pod nim wygladały super - jako ze są granatowe to nie przeszkadzało ze dawał lekko żółte światło - wyglądały naturalnie

świeciłem też kiedyś przez tydzień 14kK i było zbyt niebiesko

tak to wygląda - patrz na lewą stronę bo prawa zaburza niebieska świetlowka

--

Doczytałem, że ma ona statecznik indukcyjny (magnetyczny)..ale chyba większość ma taki... rozumiem, że to jest gorsze rozwiązanie niż elektryczny?

musisz dobrać układ zapłonowy do typu żarnika i tak:

- żarniki z za oceanu w większości projektowane są pod stateczniki elektroniczne - czytałem o tym jednak teraz nie potrafię znaleźć i przytoczyć źródła - zresztą potwierdzi to Snocho (on mnie niejako skierował na temat)

- żarniki europejskie są w większości projektowane pod układy indukcyjne

ma to związek z dodatkowym drutem (cewką?!) w obudowie żarnika, która rozpala się jako pierwsza (na układzie zapłonowym) i dopiero po osiągnięciu odpowiedniego prądu i odgięciu tejże cewki następuje przeskok łuku i zapłon właściwy żarnika

w żarniku pod układ elektorniczny nie ma tej dodatkowej cewki

żarniki oczywiście pójdą na innym typie układu zapłonowego, ale nie są pod niego zaprojektowane w związku z czym coś się z nimi wtedy dzieje... ale nie przypomnę sobie co wyczytałem - możee Snocho się odezwie i naprostuje

jeśli chcesz sadzić rosliny to powyżej 8800k nie wychodź, bo nie będą tak dobrze rosnąć ;)

--

pod 250l 70W spokojnie starczy - tak wyglądał kiedys mój baniak 120x50x40h oświetlony 150W hqi:

IMG_4655.JPG

tylko z jeszcze mniej kelwinów bo 5200

jak widać dość jasno :P

--

aa nie dodałem - powyższa fota przedstawia widok na baniak z hqi 150W ale gdzie pół klosza jest przysłonięte czarnym materiałem - lampa wisi 50cm na lustremm wody

dla porównania 15 min później na tych samych ustawieniach aparatu ten sam baniak tylko że z 1xT8 narva oceanic nature 36W 120cm 6000K T8 - leży na akwa przykryta połową tuby transportowej niewyklejonej alu (odbłyśnika)

00001.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Spalite nie jest idealnie biały, bardzo daleko mu do AM RW 10kK którą uważam za wzór bieli.Spalite na tym porównaniu wygląda słabo, wyraźnie widać żółte widmo.Już bliżej tego jest żarnik AM aqualine 10000.

Opublikowano

jeśli za wzór bieli przyjmujesz ten nijaki szpitalny biały to może masz rację... zresztą to są subiektywne odczucia... dwóch facetów, którzy nie powinni rozmawiać o kolorach, ponieważ rozróżniają tylko RGB i BW :mrgreen:

... pamiętajmy Panowie, że śliwka to owoc nie kolor :D

a tak na serio, jeśli zamierza sadzić rośliny to 10kK powinien sobie odpuścić - już przy 8800 wzrosty będą nie takie, a rośliny poddawać się będą glonom ;)