Skocz do zawartości

Zmiana akwarium ze 112l na 250l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nadszedl ten czas,ze trzeba moim Saulosi wiecej miejsca.Obecne akwarium o wymiarach 80/35/40,spelnilo swoja role. Nowe akwarium o wymiarach 100/50/50 ze szkla opti white mam juz zamowione. Teraz mam pytanie do fachowcow,jak zrobic wszystko z glowa i przeniesc cale zycie ze 112l do 250l, bez restartu nowego zbiornika? Oczywiscie filtr wew. + grzalka beda nowe (moze podpowiecie mi jakie?Bo jestem na etapie zakupu),natomiast filtr zew.chcielbym przeniesc,poniewaz mam go przystosowanego do akwa.o pojemnosci do 300l. Napewno trzeba bedzie dodac piachu kwarcowego oraz kilka wapieni.Bardzo prosze o podpowiedzi i wskazowki,jak to zrobic.

Opublikowano

czy stawiając akwarium większe zlikwidujesz stare? czy nowe powstanie w innym miejscu?

Bo najprościej było by wszystko przelać do nowego, wodę, filtry i co jakiś czas dolewać około 10-20% wody nowej

Opublikowano

Nowe akwarium stanie na miejscu obecnego i dlatego chcialbym przeniesc wszystko do nowego zbiornika.Tylko jak to po kolei zrobic?I czy jak zmieszam swiezy piach kwarcowy i nowe wapienie z obecnymi,znajdujacymi sie w akwarium,to nie bedzie to mialo wplywu na parametry?

Opublikowano
zmieszanie piachu z nowym nie zaszkodzi - ważne abyś całą wodę ze starego akwarium wlał do nowego.

A jak z wapieniami? Z przelaniem całej wody to nie problem. Najbardziej obawiam się o skoki parametrów. A co z nowym filtrem wew.? Czy najlepiej odpalić go w działającym akwarium i później przenieść do nowego?

Opublikowano

Też miałem kiedyś podobny problem zrobiłem jak mi poradzono tj. stara woda, stare filtry, stare kamienie tylko nowy piach i większe akwa. Przy sprawnej filtracji biologicznej nie będziesz miał problemów.

Stary wewn zostaw jeszcze na jakiś czas z tym że nowy też wsadź niech dojrzewa.

Opublikowano

Najważniejsze jest to, byś nie wyłączył kubła :)

1. Zlewasz wodę do wiader, misek, czegokolwiek

2. Dekoracje wyciągasz i układasz na np.ręczniku ( lub w wodzie, jeżeli chcesz mieć jakieś szanse na ocalenie glona z nich.

3. Odławiasz ryby.

4. Piasek wyciągasz jakąś łopatką i dajesz do wiader z wodą.

5. Zamieniasz akwaria miejscami, pamiętając o nowej macie,styropianie pod akwa.

6. I teraz to samo tylko w nowym akwa: styro do środka, kamienie, piasek, woda, filtry, ryby.

7. Uzupełniasz połowę brakującej wody.

8. Za dzień/dwa dolewasz wodę do końca.

9. Kontrolnie mierzysz parametry.

10. Gdy te są ok. - cieszysz oko nowym baniaczkiem :)