Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przerabiał może ktoś ten temat? Ostatnio dużo się "bawiłem" z wykręcaniem kloszy i za każdym razem co nieco poleciało za michę (niewielka bo i miejsca mało) a z racji , że akwa będzie stało na panelach to ciepło je widzę (i siebie tez ;)) po paru wymianach wkładów. Gdzieś widziałem, że ktoś tak miał zrobione, przed odkręcaniem klosza upuszczasz troszkę albo i dużo wody która tam siedzi i już na pewniaka można kręcić. Może ktoś podpowie jak to zrobić i czego użyć?

Opublikowano
  Kuszmeno napisał(a):
Jak to robisz (sam pewnie tak robiłem na początku) ?

Zamykam zawór na wlocie....pozwalam pompie ze 3 sek. jeszcze pociągnąć.....zamykam zawór na wylocie.....odpowietrzniki.....i kręcone.

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):

Panele jak i szafka bezpieczne :)

No tak, Ty masz jeszcze spód w szafce a u mnie bezpośrednio panele.

Kolego tak patrzę na Twoją filtracje i powiedz jaki mają prześwit te złączki PEX-i (chodzi mi o tę średnicę wewnętrzną zaznaczoną na fotce)

post-7755-14695713104389_thumb.jpg

Opublikowano
  lechos napisał(a):
Zamykam zawór na wlocie....pozwalam pompie ze 3 sek. jeszcze pociągnąć.....zamykam zawór na wylocie.....odpowietrzniki.....i kręcone.

rozumiem więc spróbuj tak prawie identycznie ale jednak nie...

zamykam zawór przed pompą a zarazem przed korpusami, pompa nadal chodzi, wciskam odpowietrzniki poziom wody w korpusach spada, zakręcam zawór za pompą żeby wody nie cofnęło i odkręcam korpusy po części zalane wodą i kropka na panele ci nie poleci, po wymianie robisz odwrotnie czyli odkręcasz zawór za pompą, wciskasz odpowietrzniki aby zalać korpusy i odkręcasz zawór przed pompą i startujesz ją po czym ja zwiększam ciśnienie na wyjściu z pompy poprzez dokręcenie zaworu, średnio minutka i układ odpowietrzony. Odczekam chwilę i resztę powietrza ulatniam poprzez odpowietrzniki. Szybko, bez chlapania i bezproblemowo... testowane tak już kilka razy i nigdy problemów nie było a lekko zapowietrzony układ to żaden problem bynajmniej u mnie

Opublikowano

Napiszę tak, zamknięcie zaworu przed pompą gdy jest włączona spowoduje podciśnienie i gdy odkręcisz korpus zapowietrzysz pompę, w rezultacie masz zabawę po wymianie. Natomiast chwilowe zamknięcie zaworu za pompą, może pomóc ją odpowietrzyć. (pomaga zlikwidować ew. zjawisko kawitacji)

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Napiszę tak, zamknięcie zaworu przed pompą gdy jest włączona spowoduje podciśnienie i gdy odkręcisz korpus zapowietrzysz pompę, w rezultacie masz zabawę po wymianie. Natomiast chwilowe zamknięcie zaworu za pompą, może pomóc ją odpowietrzyć. (pomaga zlikwidować ew. zjawisko kawitacji)

nie miałem do tej pory z tym żadnych problemów