Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Pozwolę się podłączyć pod temat, otóż wszystko wskazuje że dopadła mnie ta wstrętna choroba, zastosowałem się do wszystkich zaleceń jakie wyczytałem i zastosowałem Metronidazol oraz Baktoforte S w odpowiednich dawkach. Wyczytałem gdzieś na forum że, aby nie wybić wszystkich bakterii można odłączyć jeden filtr (jeśli są dwa) i podłączyć go do np. pojemnika ze spuszczoną wodą z akwa tak aby przetrwały czas leczenia i tak zrobiłem. Jednak mam pewne wątpliwości czy złoże jeśli jest skażone nie spowoduje powrotu choroby gdy filtr podłącze po zakończonym leczeniu do akwa i wszystko psu na budę.

Pytanie: czy takie działanie ma sens?

Opublikowano

Ryby leczy się w oddzielnym zbiorniku bez podłoża (jeżeli masz taką możliwość). Przed podaniem leku należy wyczyścić filtr gdyż i tak pożyteczne bakterie zginą. Twoja metoda to dobry pomysł, po leczeniu szybciej uzyskasz równowagę biologiczną. Trzeba pamiętać o usunięciu leku poprzez węgiel i o dobrym napowietrzeniu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki piotriola, długo nie było odpowiedzi i stwierdziłem że, wszystko może być skażone więc podłączyłem filtr i leczenie przeprowadziłem w zbiorniku ogólnym zwłaszcza że, padło kilka ryb. Dziś sytuacja opanowana, ryby pływają ochoczo i żwawo pobierają pokarm, nawet te dwie które były ostatnio spuchnięte. Woda trzecią dobe filtrowana przez węgiel jest w tej chwili jak kryształ. Dziękuje za odpowiedż pozdrawiam.

Opublikowano
Przed podaniem leku należy wyczyścić filtr gdyż i tak pożyteczne bakterie zginą

Nie zgodzę się z Tobą kolego że bakterie zginą. Jeżeli coś się stanie tylko mała część padnie bakteria ale nie zagraża to w niczym biologi w zbiorniku. Nie żebym się chawlił bo nie ma czym ale leczyłem dwa razy BaktoforteS i metro....

Opublikowano

Samo podawanie chemii rybą to już jest stres. Pisałeś że podawałeś Baktofortes lek ten zawiera akryflawinę która służy do odkażania wody, ikry lek polecany i dobry. Na opakowaniu nie jest napisane że wnika on w dna i powoduje deformacje. Każde użycie leku zmienia warunki w akwarium.

pozdrawiam

Obszerny opis tej choroby, leczenie, objawy opisał Ad Konings w książce Przewodnik po świecie pielęgnic z Tanganiki.

Opublikowano

Powiadasz że samo podawanie leku to stres. Ale lepiej patrzeć jak ryba puchnie co raz badziej i nie je, to wtedy się nie stresuje. A po za tym stres wywałany u samego hodowcy to w sumie nic. I co z tego że jest napisane na Baktoforte S to co napisałeś. Jest to lek i jak każdy inny ma skutki uboczne. Napisałem że w jakiejś części wybije bakterie ale nie szkodzi to w żadnym wypadku całemu zbiornikowi.

A może podasz nam wszystkim jakiś złoty środek który nie ma chemii w sobie i nie powoduje stresu u ryb.

Ciesze się że czytasz ciekawe książki ale czy sam leczyłeś tą chorobę, czy masz doświadczenia, czy po prostu masz wiedzę książkową??

• Dziękuję 1
Opublikowano

Popieram kolege meszek w całości, podczas leczenia jak i teraz mierzyłem parametry wody i nie stwierdziłem odchyleń od normy, wprawdzie ryby karmiłem bardzo skąpo a po leczeniu zrobiłem dużą podmiane wody, dziś odłączyłem węgiel i dla pewności dodałem bakterie sery jutro zmierzę parametry lecz nie zauważam żadnych niepokojących objawów. Pozdrawiam