Skocz do zawartości

Wzrost No2 po wpuszczeniu obsady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Myśle, ze 3 dni o po sprawie. Ja wpuściłem ryby również przy no2 0,1. Lekko podskoczyło moze 0.2-3 i po 3 dniach 0.

i to jest rada dla początkującego?? naprawdę?

ja bym się nie przyznawał na Twoim miejscu... :neutral:

--

Dobra znalazłem przyczynę...Jestem głupolem to po 1. :) Nałożyłem tego samego dnia co wpuszczałem obsadę pończochę.Od wczoraj podejrzanie filtr zaczął głośniej chodzic.Dzisiaj wracam a filtr warczy i lewo zipie.Sciągnąłem ją i teraz wszystko jest ok.Był za mały przepływ wody i podnosiło sie no2.Moja wina :) Nie bede juz tak robił.Bałem sie ze mi moze zassac sauloska takiego najmniejszego ale teraz dokładnie się przyjrzałem i potwiedziłem słowa zaba :) że jestem cykorem :)

to nie jest przyczyną... choćby dlatego że mierzyłeś tego samego dnia więc przepływ w kubełku nie zdążył spaść - jak sam napisałeś warczeć zaczął dopiero na drugi dzień...

przyczyną jest to, że ryby wpuściłeś po 3 tygodniach, nie miałeś kubelka od początku, a jedyny dojrzały wewnętrzny wyjąłeś na tydzień... to Twoim grzebaniem i niecierpliwością spowodowałeś skok...

tym bardziej że poprawny cykl trwa ~40 dn a nie 3 tygodnie :|

Opublikowano
i to jest rada dla początkującego?? naprawdę?

ja bym się nie przyznawał na Twoim miejscu...

0.1 to nie jest tragedia, nie przesadzaj...Pozatym, było ponizej, bo ryby wpuściłem 24h po zbadaniu no2.

Edit:

Makok- no tu poniżej masz racje :(

Opublikowano

ja nie mówię o tym że to jest masakra, tylko mówię o tym że takich rad nie daje się początkującym... potem ktoś tu wlezie i powie... eee luuuz mogę wrzucać - przecież jemu nie zdechły...

Opublikowano
Witam.

Nigdy nie podmieniałem wody od momentu zalania.I nie czyściłem akwairum.Akwarium ma miesiąc tylko ,że filtr wewn chodzi 3 tydzien prawie..

PRZEPRASZAM ALE WY JESZCZE SZUKACIE PRZYCZYNY?

Niech kolega napisze że wcześniej pływały tam karasie...

Opublikowano

ja nie szukam przyczyny - ja znam przyczynę - podałem wyżej - wiem że pływał tam welon co jakby nic nie wnosi, bo nawet jakby wrzucił kurczaka w dzień zalania, to i tak po 3 tygodniach nie będzie stabilnego zamkniętego cyklu... no chyba że magicznymi specyfikami, ale te nie były tu użyte ;)

Opublikowano

Czy wy czasem nie przesadzacie ? NO2 wzrosło do 0,4 i jest prawdopodobne że w świeżym baniaku mógł to spowodować zapchany kubeł. Po wpuszczeniu obsady każda bakteria na wagę złota, a tu te w kuble się trochę przydusiły :).

Czekam na aktualne pomiary które powinny wyjaśnić sprawę do końca.