Skocz do zawartości

Cykl azotowy się jeszcze nie zaczął....?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że dyskusja o fekaliach rozgorzała na dobre :D

A wracając do tematu.....

Po tym jak dostałem pierwszą odpowiedź postanowiłem jeszcze trochę poszperać na zagranicznym forum i znalazłem informację, że jak stężenie amoniaku jest zbyt duże to bakterie mogą przejść w stan "uśpienia". Pisał tam jakiś gość, że za duży poziom ich nie zabije ale spadnie drastycznie wydajność i może dojść do takiego zahamowania cyklu.

Zrobiłem więc tak:

Wymieniłem ok 25% wody na nową.

Dolałem kolejne 10 ml bakterii z tego samego opakowania Tropicala.

Sukces!!!

Po dwóch dniach: NO2 - 0.2, NO3 - 10

Po czterech dniach: NO2 - 1, NO3 - 30

Test amoniaku nie zmienił się jednak jakoś specjalnie.....

Ciekawy jestem co zadziałało bardziej - dodanie kolejnej porcji bakterii czy wymiana wody? Mam takie przeczucie (niczym nie podbudowane) że ponieważ bakterie dodałem pare dni po wlaniu uryny to tak jakby zastały stabilne środowisko i dopiero ta wymiana wody spowodowała wahnięcie parametrów i destabilizację która obudziła bakterie. Ktoś czuje tak jak ja? :D

Za kolejne parę dni poziomy pewnie wyjdą poza skalę więc planuję:

Wymianę 50% wody + dolanie ostatniej dawki bakterii. Dobry plan?

Bo inaczej mogę rok czekać na spadek tego amoniaku:P

Opublikowano

Pyszczak z grupy mbuna wielkości 5cm wydala na dobę ok 2 mg amoniaku (w postaci jonów amonowych) - czyli ok. 1,6 mg azotu. Zawartość azotu w tkance roślinnej to ok. 4 % suchej masy, zaś sucha masa to ok. 10 % całości. Z tego wynika, że 1,6 mg azotu zawiera się w roślince ważącej ok. 400 mg (0,4 g)

Takie wyliczenia kolegi z oceanografii.(nie wiem skąd wziął wzór)

--

Tak bakterie w niekorzystnych warunkach przechodzą w stan anabiozy.

--

zerknij na

http://forum.klub-malawi.pl/wysoki-poziom-no2-t18290.html?p=216009#post216009

i

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obieg_azotu_w_przyrodzie

Opublikowano

Wyniki wystrzeliły w kosmos a amoniak zniknął! :D

NH3/NH4 - 0

NO2 - ok. 50 mg/l (poza skalą)

NO3 - 90 mg/l (przy samym końcu skali)

Wymieniłem 50% wody i dolałem ostatnią dawkę bakterii. Obawiam się jednak, że przed wpuszczeniem ryb i tak będę musiał jeszcze raz podmienić wodę:/

Jakie może być NO3 przy wpuszczaniu młodych pyszczaków?

Opublikowano

Jezeli chodzi o testy NO3 firmy Zoolek to mi je odradzano. Kupilem drozsze JBL ale duzo lepsze i dokladniejsze. Natomiast jesli chodzi o inne testy tej firmy to sa OK. Moze przeklamuja CI wyniki na NO3?

Opublikowano

Nie wiem czy NO3 przekłamuje ale fakt jest taki, że w zbiorniku było bardzo dużo amoniaku i cały został przetworzony przez ostatni tydzień więc mnie te wyniki zupełnie nie zdziwiły. Nie jest to żaden błąd odczytu, a mierzyłem przeważnie co 2 dni bo się niecierpliwiłem. Poczekam aż NO2 spadnie do zera i zobaczymy jaki będzie wynik NO3....Mam nadzieję że nie będę musiał wymieniać 95% wody:P

Opublikowano

hehe a znam osobę która od niedawna się spiera na forum, że sikani nic nie daje, albo daje niewiele :D a tu proszę... jednak działa :P

swoją drogą nieźle żeś nasikał :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
    • OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb.  Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.