Skocz do zawartości

Glon na szybach!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Glony w malawi będą rosły wszędzie i zawsze

Zgadza się, ale można ograniczyć ich wzrost na różne sposoby.

Radzio27 elementarnym czynnikiem wpływającym na wzrost glonów jest oświetlenie , a z tego co widziałem nie napisałeś ile godzin świecisz?

Opublikowano

Jeśli świecisz 12,5h nie możesz oczekiwać, że szybki nie będą oblegać zielenice, które światło uwielbiają. Spróbuj świecić 7h ( wiem, że to trudne ) przez około 3 tyg. Jeśli pomoże i sytuacja z zielenicami się unormuje to stopniowo dobij do 12 h. W moim wypadku pomogło .

Opublikowano

No ja w moim przypadku świetlówką 54W 865 świecę 13godzin. I szyba co 2-3 dni do czyszczenia cała. A czy np: gdyby dać światło słabsze (pasek Led) to by to coś zmieniło jeśli chodzi o glony?

Na razie zmienię ilość godzin świecenia i zobaczę czy będzie jakaś poprawa.

Pozdrawiam

Opublikowano

jeśli utrzymujesz no3 <15mg/l mierzone nawet przed podmianą oraz czyścisz szybę dokładnie co podmianę, to glony na szybie rosnąć nie będą...

nieważne ile świecisz ;)

Opublikowano

szczep85 - Jeśli zrezygnujesz z podstawowego oświetlenia na rzecz jednego paska led to gwarantuje Ci, że przy regularnych podmianach glona nie zobaczysz długo ! Ale czy taka alternatywa się sprawdzi ? W moim akwarium dodatkowym oświetleniem są 2 paski led które uruchamiają się tuż przed zgaszeniem światła tworząc efekt stopniowego zaciemnienia. Nigdy nie wykorzystał bym jednego paska led do podstawowego oświetlenia dlatego, że zwyczajnie w baniaku będą ciemności egipskie . Wracając do glona, tak jak już Makok napisał regularne podmiany i zmniejszenie czasu świecenia powinno dać rezultaty . Osobiście stosuję tą technikę i ciesze się czystymi szybami kilka tygodni.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
jeśli utrzymujesz no3 <15mg/l mierzone nawet przed podmianą oraz czyścisz szybę dokładnie co podmianę, to glony na szybie rosnąć nie będą...

nieważne ile świecisz ;)

To jeszcze zależy ile się ma glonów w ogóle, z tego co zauważyłem....

Ja nie ingeruję w glony w żaden sposób a NO3, które kiedyś było maks 30 mg/l, spadło praktycznie do zera - nie przez podmiany a przez tak gwałtowny rozwój glonów, że teraz same go zużywają w całości - i mimo to po 5 dniach mam już wyraźne nitki na całej przedniej szybie a po 7 dniach przejrzystość spada do 50%.

Co ciekawe nie mam też za dużo światła bo tylko jedną świetlówkę 30W na 160l.

Opublikowano

Gratuluje ! Jak długo już świecisz na Ledach i ile h dziennie ? Jesteś zadowolony z efektu ? Jeśli możesz to napisz jaka ilość , długość i barwa Led została u Ciebie zainstalowana. Może to pomóc osobom, które mają podobne problemy :-) Chętnie zobaczył bym efekt jaki uzyskałeś ;-)