Skocz do zawartości

Podwyższone NO3 po 2 miesiacach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kurcze, o czym wy mówicie w trakcie 10% podmian NO3 koledze wacha sie od 20 do 40 mg. czyli podejrzewam, że przed podmianą powinno te NO3 mieć największą wartość czyli ok 40 (żadna krytyczna wartość) a po podmianie spada do 20 (wielce pożądana - bo świadczy o działaniu biologii).

Yaro było by pięknie gdyby 10% podmiana powodowała spadek NO3 o 50% :), podejrzewam że to błąd spowodowany odczytem skali testu.

Wydaje mi się że koledze NO3 systematycznie wzrasta mimo podmian, dlatego najprostszym sposobem jest ich zwiększenie. Czy 30% podmiana wodą odstaną czy też potraktowana uzdatniaczem rozwali biologię IMHO wątpię.

Opublikowano

Po pierwsze nitrivec bio to bakterie

Po drugie napowietrzanie przyspiesza procesy chemiczne w wodzie i czasowo można przez kilka dni przewietrzyć zbiornik dając lepsze warunki bakteriom.

po trzecie napisałem też że może trzeba zwiększyć powierzchnie złoża biologicznego

--

Mam pewne doświadczenie w Malawi i zbiorniku morskim stąd te propozycje

Pozdrawiam

Opublikowano
Kurcze, o czym wy mówicie w trakcie 10% podmian NO3 koledze wacha sie od 20 do 40 mg. czyli podejrzewam, że przed podmianą powinno te NO3 mieć największą wartość czyli ok 40 (żadna krytyczna wartość) a po podmianie spada do 20 (wielce pożądana - bo świadczy o działaniu biologii). Podmiany rzędu 30 - 40% spowodują rzeczywiści spadek NO3 może i nawet do 5mg/l ale też występuje znacznie większe ryzyko rozwalenia sprawnie działającej biologii w akwarium.

O działaniu biologii w akwarium świadczy NO2=0 .

NO3 powinno być bardzo niskie .

Opublikowano

Czyli książkowo :) śmiało możesz zwiększyć podmianki. Znając życie to pewnie też trochę przekarmiasz ryby. (robiło tak większość z nas na początku, bo one wiecznie głodne :))

Opublikowano

Biedne i wiecznie głodne i jeszcze tak patrzą na mnie z litością w oczach, zupełnie jak moje Yorki:).

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa na samym początku kiedy zaczynałem świecić czyli po miesiącu od uruchomienia i wpyszczeniu pysków, rozpoczeły inwazję glony w przewadze okrzemków i trochę zielonych. Na dzień dzisiejszy inwazja glonów wychamowała a wręcz się cofneła z kamieni a i na szybach raz w tyg. pojedyńcze wysepki bardzo małe sie pojawiają, czy to jest normalne? W drugim baniaku mam normalnie zielone dywany na kamieniach i szyby muszę często czyścić, a świecę tyle samo.

Opublikowano

Na starcie tak przeważnie bywa że masz różnego rodzaju inwazje życia: okrzemki, pierwotniaki, zielone, po kilku miesiącach sytuacja się już tak szybko nie zmienia (akwa staje się stabilne). Jaki glon zyska przewagę trudno zgadnąć. Mamy kilku kolegów na forum którym żaden glon nie chce rosnąć :)