Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów ponownie, niestety zmuszonym był pozbyć sie laptopa, dlatego nie zaglądałem na forum. Taka metamorfoza, że nie mogłem się odnaleźć, super.

Do rzeczy. Otóż obecnie w moim akwa 200l pływa 5 sulosi 2+3, 4 maingano 2+2, i 3 maluchy saulosi (2.3 cm), które przeżyły w kamieniach i tle po inkubacji, trzy samice saulosi inkubowały, jedna 3 dni temu puściła młode, pozostałe inkubują. zauważyłem od kilku dni czerwono - brązowe plamki najpierw na tej samicy, co mlode puściła, plamy ok 1-2 mm, na podbrzuszu w okolicy głowy, ale też na głowie. Myślałem że może pobiły ją inne ryby, w każdym razie po bliższej obserwacji zauważyłem, że również inne ryby mają takie plamy, przebarwienia, zazwyczaj w okolicy głowy i podbrzusza. dodatkowo co jakiś czas zauważam jakby drgawki, czy otrząsanie się. od jakiegoś czasu na kamieniach i roślinach pojawiaja sie jakieś podłużne kokony, jakby skręcone z glonów. myślałem, że to może jaja ślimaków, ale podczas ściągania z liści dostrzegłem, że są w nich jakieś cienkie ok 1 cm larwy, raz, czy dwa widziałem je pływające w wodzie, ale zazwyczaj jak ryby je zauważyły, to wszamały. Może to pijawki, sam już nie wiem, tylko skąd by sie wzięły w moim akwa? W każdym razie przy podmianie wody, gdy zostawie ją na kilka dni, na dnie, choć nie ma ślimaków, powstaje jakby struktura, mozaika z osadu, takie kokoniki. Ryby jak dotąd dobrze jedzą, ale plam na samicy saulosi i innych jest wiecej. U tej samicy wczorajzauważyłem w okolicy odbytu jakieś strzępki, ale dzisiaj ich nie było. Cóż to może być? Ktoś sie spotkał z czymś podobnym? Prosze o pomoc, pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.

Opublikowano

super, to chyba właśnie to, gorąco dziekuje za pomoc, pozdrawiam

zapytam jeszcze, czy te małe glizdki mogą być niebezpieczne i powinienem z nimi zawalczyć, czy to nic strasznego?

Opublikowano

Jak słyszę o glistach/robakach w akwarium to od razu przychodzi mi na myśl wypławek...

Jakieś foty tego świństwa:) by się przydały.

Ale celowałbym w wypławka...