rafknaf Opublikowano 5 Listopada 2011 #1 Opublikowano 5 Listopada 2011 Jak pisałem, w innym moim temacie na dno przygotowywanego 450l. zbiornika chciałem dać piasek kwarcowy. Dostałem od znajomego niepotrzebne mu 3 worki dekoracyjnego piasku kwarcowego - to są worki z Castoramy i tak są opisane " dekoracyjny piasek kwarcowy". Na próbę zacząłem go płukać i się przeraziłem. Bardziej wygląda mi to na błoto niż piasek z wodą. Co mam zastosować ?
eljot Opublikowano 5 Listopada 2011 #2 Opublikowano 5 Listopada 2011 No płukanie pisku to trochę katorżnicza praca Masz podaną granulacje na tych workach?
rafknaf Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor #3 Opublikowano 5 Listopada 2011 Masz podaną granulacje na tych workach? Granulacja 1mm jest podana na worku
eljot Opublikowano 5 Listopada 2011 #4 Opublikowano 5 Listopada 2011 To będzie ok więc płukaj, płukaj, .....
rafknaf Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor #5 Opublikowano 5 Listopada 2011 Czyli to normalne, że mam bagno ? Płukać aż nie będzie idealnie ?
Andrzej454 Opublikowano 5 Listopada 2011 #7 Opublikowano 5 Listopada 2011 Ja swój płukałem latem na ogródku, i tak jak mówi kolega "błoto" ale za 7-8 razem jest prawie ok. Wytrwałości, będzie dobrze a później już tylko lepiej.
rafknaf Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor #8 Opublikowano 5 Listopada 2011 Niestety na działce już wyłączyli wodę. Płuczę w wiaderku z Castoramy i worek 25 kg. dzielę na 4 razy. Niestety chciałbym żeby to było 8-10 razy. Ja jedno takie wiaderko przepłukuję non stop 20 minut. Mam nadzieję tylko, że jakieś ewentualne drobiazgi w tym już wypłukanym piasku kwarcowym załatwi filtracja. Pozostało do wypłukania jakieś 9-10 wiaderek
nightdream Opublikowano 5 Listopada 2011 #9 Opublikowano 5 Listopada 2011 U mnie było to samo, tyle, że napłukałem się więcej, bo piasku miałem 5 worków, ale uwierz mi, że warto było poświęcić czas na płukanie. To, czego nie uda się wypłukać, nadrobi mechanik. Powodzenia
rafknaf Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor #10 Opublikowano 5 Listopada 2011 Mam nadzieję że dobrze wypłuczę. Czy 75 kg. suchego piasku mi wystarczy? Będzie na 75% dna jeszcze styropian 2 cm gruby
Rekomendowane odpowiedzi