Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

czy miał ktoś moze stycznośc z tą rybka http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=9722, Chodzi o Mande ,zakochałem sie w tej rybce i mam zamiar uszczelnic moje stare akwa , tu pytanie czy aby 150x50x40h-300 L Bedzie dla niej ok ,jako Jednogatunkowe ,ewenułalnie z + -1+3 Msobo z

posta na załączonej stronce ,wynika ze wf dorastaja do około 11cm ,ale ile w tym prawdy ,sugerując sie ,też akwarium np. Kisiora to powinno byc ok.ale .. ..........

Ewentułalnie Makonde zamiat Mandy zalezy co dostane w PL,albo na Słowacji.

- (how big do they grow?

Well, in germany we called this Type of M. zebra - Zebra dwarf. My Wild Males are 10 or 11 cm and full grown.

Opublikowano

rośnie mała - też rozzważałem, tylkociężko trafić żeby samice były rzeczywiście OB w cętki

tak jest dostępna ww malawicarsten.dk nie apmiętam adresu www - majlowałem z nimi sswego czasu...

a jako alternatywę rozważ cynotiilapia sp. hara - leeri ma od lutego, wzięte od malawiana i jest bardzo zadowolony - w 450l ma 4 samce z tego 2 stalee wybarwione, poziom agresji yellowka, wzrost max do 10cm samiec - mówi że super rybka do małych baniaków - samice grannatowe

• Dziękuję 1
  • 1 rok później...
Opublikowano
Ja od niedawna mam Makonde F1 od Fuljera właśnie.

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=127015

Na razie nie podejmę się opisywania tej ryby bo zbyt krótko u mnie gości.Z dotychczasowych obserwacji wynika, że jej agresja jest na wysokim poziomie.

W akwarium podobno może osiągnąć ok.16cm.Moje są jeszcze małe ok.6cm.

Odświeżę suchara. Masz Perez666 nadal te Makonde? Pytam bo ostatnio czytałem o niej sporo i mocno rozważam jej zakup. Napisz kilka zdań jak możesz o tym gatunku. Głównie chodzi mi wielkość i poziom agresji. Awansem dzięki.

Opublikowano

Mam Zebrę Makonde od ponad roku. Pływa z Redami i Zebrą Gold Kawanga, z tej trójki jest najspokojniejsza. W hodowli Coube z Zabrza (nie wiem czy jeszcze funkcjonuje) można było kupić maluszki OB, ja kupiłem "standardowe". Samiec w czasie tarła jest przepiękny, ma metaliczny jasnobłękitny kolor z kruczoczarnymi pręgami. Zmienia on kolory z błękitu na ciemnoniebieski dosłownie w sekundę. Tempo wzrostu i wielkość dominującego samca, taka jak u M. Estherae Red red.