Skocz do zawartości

Pomoc przy zakładaniu akwarium Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na dzień dzisiejszy mam jeszcze w zbiorniku paletki ale myślę ze zmienię na malawi mam taki sprzęt : akwarium 240 l fala , obudowa oryginał jedynie zmienione oświetlenie na kolor ryb i roślinki , grzałka 300W z termostatem , filtr Tetra EX 1200 do tego lampa UV , filtr wewnętrzny duży :) , brzęczyk atmann z regulacją na 2 dysze wylot , roślinki , kamienie , żwirek . Teraz co nowego : zamiast żwirku kupiłem 70 kg piasku kwarcowego , roślinki i tło strukturalne wywalę , dodam podświetlenie z tyłu akwa oczywiście tylna szyba niebieska - takie mi się tło podoba bo daje fajny efekt :) , czy coś mi brakuje lub coś jest niepotrzebne , dodam też oświetlenie nocne LED na obudowę zbiornika . p.s. sąsiedzi gdzie kupie zdrowe dobre rybki nie daleko Rudy Śląskiej i czy kupować u jednego hodowcy czy kupić z różnych miejsc ?

Opublikowano
grzałka 300W z termostatem , filtr Tetra EX 1200
Jak najbardziej w porządku...

filtr wewnętrzny duży :)
tzn ???

brzęczyk atmann z regulacją na 2 dysze wylot
zbędny, ruch tafli wody wystarczy

kupiłem 70 kg piasku kwarcowego
z lekka przesadziłeś :)

dodam podświetlenie z tyłu akwa oczywiście tylna szyba niebieska - takie mi się tło podoba bo daje fajny efekt :) .
wedle uznania, większość preferuje czarne matowe tło bądz strukturalne
Opublikowano

Piachu masz ciut za dużo ale od przybytku głowa nie boli, zastanawiam się nad tym jak jasny jest ten piasek. Jeżeli jest fest biały to IMHO niezbyt dobrze ( wszędzie widać kupska ryb i dodatkowo ryby nie lubia jasnego podłoża), lepiej zakupić standardowo polecany wszędzie piach ozdobny Kreisel z Castoramy.

Jak mocny masz filtr wewnętrzny, dobry wewnętrzny filtr to ok. 1000l/h minimum.

Brakuje Ci chyba kamieni, nie polecam zakupów w akwarystycznych, dobre ceny mają w Suprabicie w Katowicach i w Ogrodzie Śląskim w Orzechu, polecam gnejs, serpentynit lub jakieś ładne otoczaki.

Co do ryb to ja jako zielony akwarysta kupiłem ryby z allegro i więcej tego nie zrobię, lepiej poszukać ryb z dobrego źródła np. malawicichlids w Żorach. Zawsze dobrze mieć ryby z dwóch źródeł, mniejsze prawdopodobieństwo chowu wsobnego. Ja np. samce mam z 1 źródła a samice z 2 źródła.

Zastanów się nad obsadą akwarium bo w tej fali to chyba 240 litrów nie ma, więc chyba nie poszalejesz z gatunkami.

Mam nadzieję, że cosik pomogłem.

Opublikowano
( wszędzie widać kupska ryb i dodatkowo ryby nie lubia jasnego podłoża)' date='[/b']

A skad Ty mozesz wiedziec czy lubia czy nie

lepiej zakupić standardowo polecany wszędzie piach ozdobny Kreisel z Castoramy.

Mi osobiscie sie nie podoba

Jak mocny masz filtr wewnętrzny, dobry wewnętrzny filtr to ok. 1000l/h minimum.

Mysle ze 1500l to jest to 1000 bedzie za malo

--

Opublikowano
A skad Tz moesy wiedziec czy lubia czy nie
wiem z doświadczenia, znam 2 zbiorniki, gdzie po zmianie białego piachu na normalniejszy ryby przestały się chować. Wiem, że to generalnie rybom wsio ale takie kontrastowe podłoże na przykładzie tych 2 zbiorników stresowało ryby.

Dodatkowo ten kreiselowski wygląda bardziej po malawijsku, zobacz zdjęcia z jeziora. To, że się Tobie nie podoba, twoja sprawa, ja wyraziłem swoją opinię.

A skad Tz moesy wiedziec czy lubia czy nie
Używaj polskich znaków, pisz po polsku, oczy bolą.
Opublikowano

Chyba widzisz że zostało poprawione zaraz po wysłaniu ale jak chcesz iść drogą czepialstwa to niech i tak będzie. Coś mi się poprzestawiało w kompie i tak wyszło.Nie wiem czy zauważyłeś że Z przestawiło się z Y. Oczywiście Ty możesz wyrazić swoją opinie ale jak już ktoś ma inną to zle. Ja wyraziłem swoją wiec nie wiem o co Ci chodzi. Nie wiem co ma kolor pisaku do chowu rybek ale może nie jestem taki doświadczony

Opublikowano

czytaj ze zrozumieniem, nigdzie nie napisalem,ze piszesz glupoty lub cos w tym stylu.To Ty piszesz skad ja moge wiedziec co lubia ryby itp.

Z tym piachem widzialem to u pyszczakow i tanganikanskich tropheusow.Dodatkowo na tutejszym forum widzialem podobne opinie.

Generalnie autor szukal podpowiedzi i ma juz 2,twoja i moja,poczekamy na kolejne.

przepraszam za brak polskich znakow,piasne z komorki

Opublikowano

witam

skłaniam się ku radzie kolegi BIGB , może być za jasno w baniaku ,

jasne podłoże może odbijać bardziej światło i potęgować ten efekt , przez co rybska są bardziej płochliwe

pozdrowił:)

Opublikowano
To forum chyba nie jest od tego żeby się przekomarzać. Jak Ciebie tak bardzo zabolało moje pytanie to sory.

Mnie ni nie boli, zadałeś mi pytanie skąd wiem to odpowiedziałem, że z moich obserwacji. To tyle.

jeszcze pytanie do Kylo79 jakie ryby Cię interesują??

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.