Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak naiwnie zapytam,jesli tylko biolog to czemu sump a nie np fluidyzacyjny?

Bo nie mam miejsca. :(

2x juz probowalem i zawsze wyszla kupa.

Jestem jak najbardziej za fbf ale nie dam rady bez oproznienia baniaka i przebudowy szafki...

Opublikowano

Jesli myslisz tylko o jednym korpusie jako fbf to rzeczywiscie z tym nie powinno byc problemu. Ja bardziej myslalem o calej instalacji - prefiltry, pompa, fbf, biolog itd czyli razej 4-5 korpusow plus reszta ustrojstwa.

Jesl zas chodzi o jeden korpus z samym fbf to jest to kuszace ale nie chcialbym aby bylo konieczne montowanie kolejnych pochłaniających prad urzadzen. Myslisz, ze moj kubeł na jednym z wylotów dałby rade ruszyc, a potem bełtać piasek ?

No i czy bez prefiltra sam kubeł odcedzi na tyle smieci aby piasek sie w takim ukladzie nie zbrylał ?

Opublikowano
JMyslisz, ze moj kubeł na jednym z wylotów dałby rade ruszyc, a potem bełtać piasek ?

No i czy bez prefiltra sam kubeł odcedzi na tyle smieci aby piasek sie w takim ukladzie nie zbrylał ?

Raczej nie, dużą ilość zbitego piasku trudno podnieść, tj będzie utrudniony start filtra. Prefiltr mechaniczny koniecznie musi być, co do ilości zużytego prądu - tak czy inaczej potrzebujesz mocniejszej niż masz teraz pompy obiegowej, czy sump czy instalacja na narurowych.Btw, w tym wypadki naprawdę potrzebujesz aż 5 kloszy? Imo wystarczą 2-3 sztuki. Prefiltr, bypas + biolog i dodatkowy na ewentualne pomysły jak purigen. U mnie z powodzeniem dają radę 3 w 700l akwa.

Opublikowano
bez kubła?
A po co kubeł? Może tylko do czasu, aż dojrzeje złoże w filtrze fluidyzacyjnym. Ja we wszystkich zbiornikach przeszedłem na FBF-y i jestem bardzo zadowolony.
Opublikowano

Jak każda filtracja biologiczna zależy od obsady. W jednym zbiorniku 400l przy obsadzie przed redukcją w ilości 23szt jako złoże w FBF-ie mam ~ 1kg piasku i parametry mam stabilne.