Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Z opisanej obsady to zostaw to: Elongatus Mphanga 1+3 L. Hongi Redt top 2+6 (polecam "odmianę" sweden)

Kolega już podał co mu się podoba i dostał odpowiedź co się zmieści ;)

Opublikowano
Czy mu się to podoba to nie wiemy, bo to jego kolega mu zaproponował...;)

No i wątpię by zdecydował się na taką "szarość" w akwa.

własnie będzie tam za szaro chciałbym coś kolorowego kurcze sam nie wiem co. Proszę was podpowiedzcie coś bo oszaleje czekam już ponad miesiąc, akwa już ustabilizowane a pewnie jeszcze poczekam na rybki ze 2-3 tygodnie wiec prosze podpowieccie coś. Owoc mojej pracy zaobaczycie w galerii naszego forum:)

Opublikowano

Z uwagi na okoliczność, że przymierzam się do założenia w najbliższym czasie akwarium o identycznych rozmiarach jak Twoje, również myślę od jakiegoś czasu na temat obsady.

Moje typy, z których najprawdopodobniej wybiorę docelową obsadę wyglądają następująco:

I wariant:

Metriaclima sp. Membe Deep

Labidochromis caeruleus (klasyczny Yellow)

II wariant:

Metriaclima sp. Msobo Magunga

Labidochromis caeruleus (klasyczny Yellow)

III wariant:

Labidochromis sp. Hongi Sweden

IV wariant:

Labidochromis sp. Hongi Sweden

V wariant (jednogatunkowe):

lub

Wariant I i II wydaje się najbardziej zróżnicowany kolorystycznie, ale dużym minusem (przynajmniej jak dla mnie) brak jest w takim układzie "pasiaka". Z kolei minusem obsady w wariancie III i IV może być nie do końca zgodna dieta obydwu gatunków oraz zwiększone prawdopodobnieństwo występowania zachowań agresywnych w akwarium (ale to w końcu pyszczaki więc "iskrzenie" w granicach rozsądku musi być akceptowalne przez akwarystę).

pozdrawiam

marcin

Opublikowano

Witam wkoncu podiolem decyczje bazowym gatunkiem zostal Labidochromis caeruleus w ilosci 2+4 i teraz pytanie co jeszcze mozna do tego gatunku dokoptowac tak żeby nie zribila się zupka!?

Opublikowano

A w jakich ilosciach ?wiec już wszystko jasne zaryzykuje i dodalem harem zebry 1+4 zobaczymy co z tego wyjdzie jeszcze tylko czarna folia na tyl akwarium i zobaczycie owoce mojej pracy dziekuje i pozdrawiam:)