Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jest ktoś właścicielem filtra HW -302? Pytam ponieważ chce zainstalować do niego prefiltr z narurowca, tylko chodzi o to że nie znam się za bardzo na oznaczeniach i nie wiem jakie mam kupić zawory i jakie przejściówki żeby założyć węża od chińczyka. Może ktoś to robił wcześniej i wie jaką średnice ma ten wąż chodzi mi o oznaczenie 1/2, 3/4 nie bardzo wiem co oznaczają. Postanowiłem założyć to coś ponieważ kubeł zbyt szybko się zapycha, nie mam w nim żadnego wkładu typu gąbka, wypełniony jest tylko ceramiką.

Opublikowano

Trzeba było chociaż gąbkę na rurę ssącą założyć...

Jeśli chodzi o prefiltr z narurowca, to u siebie mam zrobiony na 3/4.Do zaworów dogrzewasz tylko kawałek rurki 3/4 i na tą rurkę (po uprzednim namoczeniu we wrzątku) naciągasz węża 16/22(pewnie takie masz w tym chiniolu?).

Opublikowano

Mam filtr z firmy "DAFI", z tego co tu widzę to napisane tu jest: G 3/4". Czyli potrzebuje taki zawór, tylko nie wiem jak do niego założyć później węża. Jak mam dogrzać tą rurkę? Piszesz ze pewnie mam 16/22, ale ja nie wiem jaki mam bo nie wiem co oznaczają te cyfry. =/ (żal, wiem =P)

Opublikowano
Mam filtr z firmy "DAFI", z tego co tu widzę to napisane tu jest: G 3/4". Czyli potrzebuje taki zawór, tylko nie wiem jak do niego założyć później węża. Jak mam dogrzać tą rurkę? Piszesz ze pewnie mam 16/22, ale ja nie wiem jaki mam bo nie wiem co oznaczają te cyfry. =/ (żal, wiem =P)

tak potrzebujesz taki zawór...

zawory kup 2 szt, metalowe z gwintem... z jednej strony będzie męski (taki który się wkłada w coś) a z drugiej będzie żeński (taki do którego się coś wkłada) - obie strony z gwintami... jeden zewnętrzny drugi wewnętrzny

do tego kup dwie mufy (taki kawałek rurki 5cm z gwinatami mnęskimi z dwóch stron...)

mufy powkręcaj w zawory - będziesz miał z dwóch stron zaworu męski (gwinty na zewnątrz - z jednej naa zaworze a z drugiej na mufie...)

i teraz kaażdy z tych zestawów wkręć z dwóch stron narurowca...

do tego dokup opaski zaciskowe metalowe ze śrubą...

a wąż 16/22 to średnica (wewnętrzna/zewnętrzna) i taki masz - ten zielony od kubła dodam :P

na niego (rozciętego w miejscu narrurowca) zakładasz opaski zaciskowe, a potem po zamoczeniu go we wwrzątki zakładasz na zawory - umiejscawiasz opaski w miejscu gwintu i zaciskasz śrubokrętem śrubę na nich...

oczywiście do wszystkiego na styku z gwintem użyj taśmy teflonowej...

a tak wogóle, to doczytaj gdzieś o hydraulice jak się chcesz bawić... 23 lata jak mniemam po nicku i naprawdę nie chce się poszukać?? :P :p :mrgreen:

• Dziękuję 1
Opublikowano

Boże ale instrukcja, teraz to moja żona by to zrobiła xD

Aż nadto wyjaśniłeś. Udało mi się skompletować wszystko, gość miał w sklepie taki fajny zwór który dopasowaliśmy do filtra, zgroza ile to kosztowało. podłączyłem wszystko i mam inny problem, nie mogę pozbyć się powietrza w narurowcu. Filtr ciągnie i przepływ wody jest prawidłowy ale ok 1/5 jest wypełniona powietrzem i nic nie daje pompowanie kubła. jakieś rady?

ah.. i dzięki za instrukcje, Nie miałem do czynienia nigdy z hydrauliką, na moje wytłumaczenie dodam iż jestem stolarzem =D Poradziłem sobie z tymi calami. Tylko teraz jak sie pozbyć powietrza z prefiltra.

Dodam że czytałem posty dot. odpowietrzania, lecz nic nie pomaga. Jest ta śrubka która ma uwolnić powietrze jednak leje się tylko woda a powietrze wciąż jest w środku.

W obawie zmierzyłem przepływ wody przez filtr i wg wzoru który znalazlem w internecie przeplyw jest idealny z parametrami które podaje ulotka. Więc ten pęcherz wody przeszkadza czy dalej walczyć i próbować go usunąć - co wydaje sie nie możliwe.

Opublikowano

Filtr powinien być jak najniżej, na pewno poniżej pompy. Samo ciśnienie słupa cieczy powinno wypchnąć powietrze które wypuszczasz przez ten zaworek. Szkoda,że nie masz klosza z czerwonym pipkiem do naciskania, łatwiej się odpowietrzają. Aha, sposób który zawsze działa: podłączyć wszystko wężem pod kran, ciśnienie z wodociągu załatwi resztę. Ale nie wiem czy masz na to warunki ;)

Ok, trzecia opcja: zalej ten prefiltr do pełna przed skręceniem np. w jakiejś misce i wsio.

Opublikowano

jakbyś insstalację rozszerzył o 2 zawory, trójnik i kranik budując to tak:

waż do kubła --> zawór B <--|--> obecnie gotowy wylot z narurowca

.............................................|

..........................................zawór A

...........................................kranik

to po podłączeniu węża z kuchni do kraniku, wyłączeniu kubła, zakręceniu zaworu B i odkręceniu zaworu A i wody w kranie mógłbyś odpowietrzyć narurowca nalewając przy tym wody do akwa przy podmianie w kierunku przeciwnym do kubełka...

zresztą podmianę robiłbys tak samo tylko wąż do WC nie do kranu :P

wygodne i łatwiejsze niż latanie z wiadrami... jak już masz instalację to czemu nie? :P

Opublikowano

Ok, powiem tak, Jutro wypróbuje ułożenie filtra wyżej niż prefiltr, dzisiaj unosiłem go do góry bo tez o tym pomyślałem troche poszło jednak wciaż jest powietrze. Nie mam za bardzo jak podpiąć pod obieg tego filtra wiec jutro go calego zanurze w wiadrze czy czymś, Kurde wiecej zachodu niz z czyszczeniem biologa xD Jak opatentuje co i jak to myśle ze bedzie lepiej czyścic prefiltr i myśle ze zdrowiej dla kubła - ciągle otwieranie nie wplywa dobrze na uszczelkę, a i cała kolonia "mini-czyścicieli' bedzie zdrowsza myśle. Tymczasem dzięki za pomoc.

Opublikowano

Powiem szczerze ze chyba zrezygnuje z narurowca, zaloze gabke na rurkę zsącą i beda jest co tydzien czyscil. Wczoraj "wyczyściłem" filtr w 100% - piszę w 100%, ponieważ piasek uniemożliwił mi wydostanie ostatniego koszyka. Wczoraj jednak siła wyrwałem go i usunałem kilka gram piasku i wkoncu moglem wyczyścić też wate polipropylenową która po roku zaczeła wyglądać jak plaster czekolady - takie ladne porównanie =P. tak czy inaczej, Przy probie zalozenia prefitra byly problemy z zassaniem wody + pecherz w narurowcu, po czyszczeniu znowu problem z zassaniem przez filtr wody, po polgodzinnym boju, i zalaniem pokoju (niepytajcie cos sie stalo =D ) Udalo mi sie przywrocic filtr do uzytkowania. TAK MA BYC PRZY KAZDYM CZYSZCZENIU NARURUOWCA?! - oh, god.